Archive for Οκτώβριος, 2010

Αντιμετωπίζοντας την ήττα , του Ηλία Κουρκουνάκη.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ηλία Κουρκουνάκη δημοσιεύθηκε στο  αξιόλογο skakistiko.blogspot με θέμα την αντιμετώπιση της ήττας στο σκάκι, με όλο το θάρρος το αναδημοσιεύουμε.


Ένα σωστό αγωνιστικό πρόγραμμα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξέλιξη κάθε φιλόδοξου αθλητή. Καθώς όμως όλοι έχουμε διακυμάνσεις στην απόδοσή μας, εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να αξιοποιούμε την εμπειρία μας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η νίκη έχει την αυταπόδεικτη αξία της επιτυχίας, αλλά και η ήττα μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο μιας μελλοντικής νίκης.

Η ήττα δεν περιορίζεται στις βαθμολογικές της επιπτώσεις, αλλά επιπλέον αποτελεί ψυχολογικό χτύπημα, τόσο για επαγγελματίες όσο και για ερασιτέχνες. Πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε, να αντλούμε οφέλη από τα λάθη μας, να επανερχόμαστε στο ίδιο επίπεδο ενέργειας και να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Πρώτο βήμα σε αυτή την διαδικασία είναι η αποδοχή της ήττας και του λάθους ως αναπόφευκτης πραγματικότητας. Ακόμη και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές διαπράττουν λάθη, πολύ συχνά μάλιστα λάθη που αντιλαμβάνονται στην διάρκεια της παρτίδας και συνεπώς θα μπορούσαν να τα είχαν αποφύγει αν είχαν κάνει τις ίδιες σκέψεις λίγο νωρίτερα. Από ψυχολογική σκοπιά, έχει μεγάλη σημασία να κατανοήσουμε ότι ένα λάθος δεν χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μας και αποτελεί μόνο μικρό τμήμα της συνολικής μας απόδοσης.

Ένας λόγος που το σκάκι μπορεί να αποδειχθεί σκληρό ψυχολογικά είναι ότι μια κακή στιγμή μπορεί πολύ εύκολα να καθορίσει αρνητικά το συνολικό αποτέλεσμα πολύωρης αγωνιστικής προσπάθειας –και ίσως πολυήμερης προπονητικής!  Στα περισσότερα άλλα αθλήματα κατά κανόνα δίνονται δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στην διάρκεια του αγώνα, με την έννοια ότι υπάρχουν επί μέρους βαθμολογίες και δυνατότητα ανατροπής του προσωρινού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, μπορεί μια ομάδα ποδοσφαίρου να χάνει 2-0 στο ημίχρονο έχοντας διαπράξει τραγικά λάθη, αλλά τελικά να κερδίσει τον συγκεκριμένο αγώνα. Ή ένας άλτης μήκους να πραγματοποιήσει κάμποσα άκυρα άλματα και ίσως κάποιο πολύ κακό, αλλά τελικά να πρωτεύσει χάρη σε μια μοναδική εξαιρετική προσπάθεια.

Σε μια παρτίδα σκάκι όμως, ιδίως υψηλού επιπέδου, η μεγάλη ανατροπή αποτελεί σπάνια εξαίρεση και γι’ αυτό αναδεικνύεται ιδιαίτερα και σχολιάζεται όποτε συμβαίνει. Συχνότερα ένα λάθος θα κρίνει την έκβαση της μάχης ή τουλάχιστον θα δώσει μια σαφή κατεύθυνση στις εξελίξεις. Και όσο ψηλότερο το επίπεδο των αντιπάλων, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το ειδικό βάρος κάθε λάθους.

Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψουμε σε ένα τέτοιο λάθος να επηρεάσει καθοριστικά την κρίση μας για την απόδοσή μας σε ολόκληρη την παρτίδα, για την πορεία μας στο τουρνουά ή για την διαδικασία προετοιμασίας μας. Χρειάζεται να το εντοπίσουμε, να το απομονώσουμε και να το καταπολεμήσουμε, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι το είδος αυτού του λάθους εμφανίζεται συχνά σε παρτίδες μας. Βέβαια, πολύ περισσότερο είναι αναγκαίο να διαχωριστούν τα λάθη από τις σωστές κινήσεις όταν υπάρχουν αρκετά σε έναν αγώνα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει μεγάλη σημασία η σωστή ανάλυση των παρτίδων μας.

Πρέπει να τονιστεί ότι στον 21ο αιώνα οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο σκακιστικά προγράμματα του τύπου «Fritz», «Stockfish» ή «Rybka» στην ανάλυση των παρτίδων, ώστε τα θετικά αυτής της αντιμετώπισης να συμβαδίζουν με ένα σημαντικό μειονέκτημα: ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να εντοπίσει αναλυτικά λάθη, όχι όμως λάθη της σκέψης, που κατά κανόνα είναι σημαντικότερα. Τα αναλυτικά λάθη μπορούν να ανασκευαστούν ένα προς ένα, ενώ το να ξεπεράσουμε λάθη στον τρόπο σκέψης μας μπορεί να οδηγήσει στην απάλειψη ολόκληρης κατηγορίας αναλυτικών λαθών. Όπως είπε και ο Albert Einstein «δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αν παραμείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης στο οποίο βρισκόμασταν τη στιγμή που τα δημιουργήσαμε.»

Θα ήθελα να σχολιάσω επιπρόσθετα ότι η χρονική στιγμή στην οποία πραγματοποιείται η ανάλυση μιας παρτίδας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η πάροδος μερικών ημερών μπορεί να συνεισφέρει στην συναισθηματική αποφόρτιση και συνακόλουθα στην αντικειμενικότερη ανάλυση των κινήσεων και σχεδίων. Από την άλλη πλευρά, όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση ανάμεσα στην παρτίδα και στην ανάλυση, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ξεχάσουμε τον τρόπο σκέψης που οδήγησε σε λάθη. Κατά συνέπεια, συμφέρει να κάνουμε κάποια «ψυχολογικά» σχόλια σχεδόν αμέσως μετά την παρτίδα και να προχωράμε σε εκτεταμένη «σκακιστική» ανάλυση λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά. Μάλιστα, οι πιο «συναισθηματικοί» παίκτες ίσως είναι σκόπιμο να αποφύγουν την ανάλυση σε βάθος αμέσως μετά την παρτίδα, προκειμένου να μην επηρεαστούν υπέρμετρα στις επόμενες.

Ας εξετάσουμε όμως το ζήτημα από προπονητική σκοπιά. Σε κάθε λανθασμένη κίνηση, σε κάθε λανθασμένο σχέδιο, υπάρχουν ψήγματα σωστής σκέψης. Ακόμα και σε περιπτώσεις όπου παίξαμε αυτόματα, λειτούργησαν διεργασίες διαισθητικής ανάλυσης και συλλογισμών που πραγματοποιήθηκαν ταχύτατα σε υποσυνείδητο επίπεδο. Σε όλα αυτά υπήρχε κάποια βάση και κάποιος στόχος, αλλά κάπου στην πορεία πραγματοποιήθηκε μια επιλογή που δεν συμβάδιζε με τις ανάγκες της θέσης και τις προτεραιότητες που επέβαλαν οι συνθήκες.

Εφόσον θέλουμε να προοδεύσουμε, στην φάση ανασκόπησης επιβάλλεται να αναζητηθούν τα στοιχεία της υποκειμενικής μας σκέψης που ανταποκρίνονται στην αντικειμενική πραγματικότητα της σκακιέρας και στη συνέχεια να διαχωριστούν από εκείνα που πράγματι ήταν λανθασμένα και οδήγησαν στην επιλογή μιας συνολικά αποτυχημένης απόφασης. Για παράδειγμα, η επίθεσή μας αποδείχθηκε πρόωρη επειδή παραβλέψαμε μια αμυντική δυνατότητα του αντιπάλου ή επειδή θέλαμε οπωσδήποτε να επιτεθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και δεν φροντίσαμε προηγουμένως να δραστηριοποιήσουμε επαρκή αριθμό δυνάμεων; Μήπως υποτιμήθηκε το εχθρικό αντιπαιχνίδι ή ανοίξαμε γραμμές για το ζεύγος Αξιωματικών σε στιγμή που υστερούσαμε στην ανάπτυξη συνολικά; Εδώ η ίδια κίνηση που «Fritz», «Stockfish» και «Rybka» θα αναδείξουν ως λαθεμένη θα πρέπει να χαρακτηριστεί διαφορετικά, ανάλογα με τον τρόπο σκέψης μας. Μια δυσκολία είναι ότι πολλές φορές προτιμάμε να αποδώσουμε ένα λάθος σε έλλειψη γνώσεων, παρά να αναγνωρίσουμε ότι ο τρόπος σκέψης μας δεν ήταν σωστός.

Η ουσία είναι ότι, με κατάλληλη προσέγγιση των λαθών μας, μπορούμε πάνω στο πεδίο μιας αποτυχημένης μάχης να καλλιεργήσουμε τον σπόρο μιας μελλοντικής νίκης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο ξεκίνημα μιας νέας συνεργασίας με σχετικά έμπειρους παίκτες, προτείνω να κατασκευαστεί ένας πίνακας των παρτίδων που έπαιξαν στην προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Καταγράφουμε όλες ανεξαιρέτως τις παρτίδες και αξιολογούμε καθεμιά της αναφορικά με διάφορους τομείς. Ορισμένοι από αυτούς που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμοι είναι «άνοιγμα», «στρατηγική», «τακτική», «φινάλε» και «αγωνιστικές παράμετροι» (π.χ. πίεση χρόνου, μέρα ή ώρα διεξαγωγής του αγώνα, συναισθηματική προδιάθεση), αλλά υπάρχουν και άλλοι που ο χώρος δεν επαρκεί να αναπτυχθούν εδώ και τώρα.

Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων, εστιάζουμε σε προβλήματα που εμφανίζονται κατ’ επανάληψη, όπως δυσχέρεια στην άμυνα, τακτικά λάθη σε θέσεις με στρατηγική υπεροχή, κ.λπ. Ο πίνακας αυτός, εφόσον συμπληρωθεί με ειλικρίνεια, αποτελεί εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο για τα κυριότερα προβλήματα ενός παίκτη. Επίσης σημαντικό είναι ότι η ίδια μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί και χωρίς προπονητή.

Δυστυχώς, πολύ συχνά παρατηρώ ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται από μια τέτοια διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται με παραγωγικό τρόπο. Ένα ζήτημα που αντιμετώπισα κατ’ επανάληψη είναι ότι οι περισσότεροι σκακιστές και σκακίστριες προτιμούν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε τομείς στους οποίους είναι ήδη ικανοί, παρά σε εκείνους όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί ένας παίκτης να έχει χαρακτηρίσει ως επιτυχημένα κατά 80% τα ανοίγματα που χρησιμοποίησε και μόλις 40% τα φινάλε που προέκυψαν στις παρτίδες του, αλλά στη συνέχεια να προσπαθεί να βελτιώσει περισσότερο τα ανοίγματά του και να μην ασχολείται σχεδόν καθόλου με φινάλε. Από προπονητική σκοπιά όμως, είναι πολύ σημαντικότερο να έχουμε μια πιο σφαιρική σκακιστική προσωπικότητα από την υπερανάπτυξη μιας ικανότητας με παράλληλη μειωμένη καλλιέργεια κάποιων άλλων.

Προφανώς, κάθε επιπλέον ώρα μελέτης στους τομείς όπου ήδη είμαστε καλοί θα έχει συγκριτικά μικρότερη απόδοση από αυτήν που θα έχει όταν αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας. Φαίνεται όμως ότι η ανάγκη επιβεβαίωσης υπερισχύει όταν η ανάγκη για συνολική βελτίωση απαιτεί αυτοκριτική και αυτοαμφισβήτηση. Με άλλα λόγια, η πορεία για την σκακιστική βελτίωση περνάει από την ενίσχυση του χαρακτήρα –και αυτό είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που έχει να μας διδάξει το σκάκι!

Δηλαδή, η πρόοδος στο κατ’ εξοχήν παιχνίδι λογικής αναπόφευκτα συμβαδίζει με αυτογνωσία όσον αφορά στα συναισθήματα και στις διαδικασίες σκέψης μας, καθώς και κατάλληλη επεξεργασία τους. Αυτό, βέβαια, είναι ένα πολύ διαφορετικό ζήτημα και επιβάλλεται να συζητηθεί ξεχωριστά.

Tse – 14:10

Nanjing Pearl Spring Chess Tournament 2010

Με την συμμετοχή των Anand, Carlsen, Wang Hue, Gashimov, Bacrot και Topalov ξεκίνησε το Nanjing 2010 στην Κίνα.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα ισχυρότερα τουρνουά της χρονιάς με τον νικητή να παίρνει το ποσό των 80.000 ευρώ.

Ο χρόνος σκέψης είναι 2 ώρες για τις πρώτες 40 κινήσεις , μια ώρα για τις επόμενες 20 κινήσεις , 15 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα συν 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση (από την 61η κίνηση).

σελίδα των αγώνων

ζωντανές παρτίδες

Tse – 11:45

Tags:

Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα – Χαλκιδική 2010.

Τα Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα 2010  θα διεξαχθούν μεταξύ  20 και 30 Οκτωβρίου στο Πόρτο Καρράς, της Χαλκιδικής. Οι συμμετοχές υπολογίζονται περίπου στα 1.400 άτομα προερχόμενα  από  80 χώρες.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν 55 σκακίστριες και σκακιστές που θα αγωνιστούν στις κατηγορίες μέχρι 18 ετών.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλη την ελληνική αποστολή.

Σελίδα των αγώνων

Tse – 15:55

Tags:

Πανευρωπαϊκό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 2010.

Ξεκίνησε το πανευρωπαϊκό διασυλλογικό πρωτάθλημα 2010 στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

Το τουρνουά είναι χωρισμένο σε δυο κατηγορίες open  και γυναικών.

Στην κατηγορία open συμμετέχουν 49 ομάδες και αγωνίζονται με αυτές αρκετοί από τους  κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο,  ενδεικτικά μερικοί από αυτούς είναι : Aronian, Ivanchuk,  Grischuk, Shirov, Svidler,  Mamedyarov,  Radjabov, Ejianov.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων που θα αγωνιστεί με τους Δαρμαράκη Μ. (2198), Τσαρουχά Κ. (2182), Καλαϊτζόγλου Π. (2182), Κατζουράκη Π. (2141) και τους νεαρούς Λιοδάκη Κ. (1982), Παπαδογιάννη Σ. (1962), Ναούμ Σπ. (1961), Σερντεδάκη Θαν. (1945),  καλή επιτυχία στην ομάδα των Χανίων που θα αποκομίσει πολλά οφέλη από την συμμετοχή της σε αυτούς τους αγώνες.

Στο γυναικείο τουρνουά συμμετέχουν 14 ομάδες. Το σύστημα αγώνων είναι ελβετικό 7 γύρων και χρόνο σκέψης 90′ λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις , 30 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα συν 30 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση. Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 15.00.

Επίσημη σελίδα

αποτελέσματα – βαθμολογίες

Tse – 15:31

Tags:

Ενημερωτικό δελτίο Ε.Σ.Ο.

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 09.10.2010.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12.10.2010

Στην τακτική (επαναληπτική) ΓΣ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/10 με την παρουσία 27 αντιπροσώπων σωματείων, συζητήθηκε και ψηφίσθηκε (1 ψήφος κατά) ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας για το 2011.  Η ΓΣ ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για υποβολή στη ΓΓΑ προϋπολογισμού ύψους 1.000.000 € .

Στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ κατά την οποία συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ της 05.09.2010 και της 09.09.2010

2. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών της ομοσπονδίας, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις μεταγραφής των αθλητών: α. Χαρ. Αλεξανδρή από ΓΑΣ Άμφισσας στην ΕΣ Άμφισσας (περ. β), β. Ανδρ. Λυκερίδη από ΟΦ Νέας Ιωνίας στην Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας (περ. α).

3. Ανανεώθηκε η σύμβαση του εθνικού προπονητή γυναικών Ν. Γαβριλάκη για το 2011. Εγκρίθηκε, επίσης, και για το 2011 – κατά πλειοψηφία – η συνέχιση της απασχόλησης του Χρ. Μπανίκα με την Α.-Μ. Μπότσαρη.

4. Η σύνθεση του κλιμακίου του Σλ. Μαριάνοβιτς, που θα απασχολείται μέχρι τέλους του χρόνου, έχει ως εξής: Γ. Κανακάρης, Αν. Παυλίδης, Αικ. Παυλίδου, Ελ. Παπαθανασίου.

5. Εγκρίθηκε η απασχόληση των περιφερειακών προπονητών Π. Γκέσου (Αττική), Χρ. Μπούσιου (Θεσσαλονίκη), Ντ. ΄Αντιτς (Καβάλα) και Ζ. Ζαχάριεβ – Κ. Τσαρουχά (Κρήτη) για το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2010.

6. Ανανεώθηκε η σύμβαση του προγραμματιστή Α. Ανδρέου, που επιμελείται την έκδοση των πινάκων εθνικής αξιολόγησης (ΕΛΟ).

7. Εγκρίθηκε – κατά πλειοψηφία – το κείμενο απάντησης της ΕΣΟ προς τη ΓΓΑ,  σε ερώτημα των υπηρεσιών της για αναφορά – καταγγελία που υπέβαλε η ΕΣΣΚΕ

8. Οριστικοποιήθηκε το θέμα διεξαγωγής των ατομικών πρωταθλημάτων Ελλάδας 2010 που θα γίνουν:
—Στο Βραχάτι Κορινθίας το πρωτάθλημα ανδρών από  25/11 – 4/12 (διευθυντής αγώνων ο Αντ. Μπέλος)
–Στα Χανιά το πρωτάθλημα γυναικών από  22/11 – 3/12 (διευθυντής αγώνων ο Σ. Κουβάτσος).

9. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα 2011 όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

10. Εγκρίθηκαν οι προκηρύξεις των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων νέων ανδρών – νέων γυναικών και  εφήβων – νεανίδων 2011, όπως θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

11. Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ημερομηνιών για όσους ενδιαφέρονται να διοργανώσουν κάποιο ανοιχτό  ή κλειστό διεθνές τουρνουά μέσα στο 2011, ορίστηκε η Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου. Σχετική ανακοίνωση υπάρχει στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

12. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα για μεταβάσεις σε δ.τ. των:

α. Χρ. Ζυγούρη, Κ. Νικολαϊδη στην Κορσική 24-30/10
β. Ε. Ξαξίρη, Μ. Shamash, Αγγλία 1-3/10
γ. Ι. Μάκκα, Γαλλία 23-30/10
δ. Αντ. Χατζημανώλη, Ρωσία 28/10-5/11

13. Συζητήθηκε η συμμετοχή των εθνικών ομάδων στην 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα.  Κατά γενική ομολογία η πορεία των εθνικών ομάδων ήταν επιτυχημένη, ιδιαίτερα της εθνικής γυναικών που κατέλαβε τη 12η θέση σε σύνολο 115 εθνικών ομάδων από 110 χώρες που συμμετείχαν, γεγονός που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού σκακιού σε επίπεδο Σκακιστικής Ολυμπιάδας.

14. Την αποστολή της ομοσπονδίας στα παγκόσμια ατομικά νεανικά στη Χαλκιδική θα συνοδεύσουν οι προπονητές Σλ. Μαριάνοβιτς και Π. Γκέσος.  Αρχηγοί αποστολής ορίστηκαν οι Β. Βιδάλης, Β. Θεοδωρίδης.

15. Έγινε ενημέρωση για τα πανευρωπαϊκά ατομικά νεανικά πρωταθλήματα στο Μπατούμι 19-29/9, σύμφωνα με την έκθεση του αρχηγού αποστολής Δ. Σιαμέτη.

16. Εγκρίθηκε η σύνθεση της ομάδας της Σκακιστικής Ακαδημία Χανίων που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σκακιστική Ολυμπιάδα Παίδων-Κορασίδων μέχρι 16 ετών, Τουρκία 26/11-5/12/2010: Κ. Λιοδάκης, Σ. Παπαδογιάννης, Σ. Ναούμ, Μαριάνθη Τσαρουχά.

17. Συζητήθηκε το θέμα του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας και αποφασίστηκαν τα εξής:

Για το 2011 διατηρούνται οι 34 ομάδες στην τελική φάση (καθώς και το σύστημα πρόκρισης από τις ενώσεις – τοπικές επιτροπές, συνολικά 14 ομάδες).

Ο αριθμός των σκακιέρων μειώνεται στις 8 από τις 12 και η σύνθεση των ομάδων διαμορφώνεται ως εξής:

3 γενικές, 1 γυναικεία, 1 από την κατηγορία μέχρι 18, 1 από την κατηγορία μέχρι 12, 1 από την κατηγορία νεανίδων μέχρι 18 και 1 από την κατηγορία κορασίδων μέχρι 16.

Για τη συμμετοχή των αλλοδαπών (συνολικά επιτρέπονται 2) ισχύουν οι περιορισμοί των προηγούμενων ετών: 1 αλλοδαπός ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης μόνο στις 3 γενικές σκακιέρες και 1 κοινοτικός που περιορίζεται πλέον στις 4 πρώτες σκακιέρες (3 γενικές και τη γυναικεία). Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (5η – 8η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα (τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας θα περιγράφονται στην προκήρυξη των ομαδικών πρωταθλημάτων).

Λόγω της προαναφερόμενης αλλαγής, αποφασίστηκε η μετάθεση της περιόδου μεταγραφών από 15 έως 30 Νοεμβρίου 2010.

Για τον σχεδιασμό των ομαδικών πρωταθλημάτων από το 2012 και μετά συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ. Π. Νικολόπουλο, Β. Ανδρώνη, Β. Βιδάλη και Γ. Αντωνιάδη, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να κάνει όλες τις απαιτούμενες επαφές με τις ενώσεις – τοπικές επιτροπές και τα σωματεία για να θα φέρει οριστική εισήγηση προς το ΔΣ το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2011.

18. Ενόψει του δημοψηφίσματος για την εκδήλωση βράβευσης των κορυφαίων της χρονιάς από τον ΠΣΑΤ, η ΕΣΟ θα προτείνει να συμπεριληφθούν στις υποψηφιότητες:

α. Τα μέλη της εθνικής ομάδας ανδρών που διακρίθηκαν στο παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων 2010, Προύσα Τουρκίας 5-13/10/2010, κατακτώντας την 6η θέση.

β. Τα μέλη της εθνικής ομάδας παίδων – κορασίδων (κάτω των 16 ετών) που διακρίθηκαν με 1η θέση στην κατηγορία παίδων και 1η θέση στην κατηγορία κορασίδων στο Βαλκανικό Ομαδικό Πρωτάθλημα, Καλιμανέστι Ρουμανίας 3-6/5/2010.

γ. Τα μέλη της εθνικής ομάδας γυναικών που κατέκτησαν τη 12η θέση στην 39η Σκακιστική Ολυμπιάδα, Χάντι Μανσίσκ 21/9-4/10-/2010.

Tse – 15:55

Tags:

A. Wotawa 1960

Παίζουν τα λευκά, μια όμορφη σπουδη του Wotawa.

Tse – 17:05

Ο Κράμνικ προηγείται στο τουρνουά του Μπιλμπάο.

Ο Κράμνικ προηγείται στο πανίσχυρο κλειστό τουρνουά του Μπιλμπάο μετά και τον 3ο γύρο με 7 βαθμούς  (η νίκη δίνει 3 βαθμούς, η ισοπαλία 1 βαθμό ) παίζοντας πολύ δυνατό σκάκι και έχοντας ποσοστό επιτυχίας με τα λευκά 100% . Ο Ανάντ ακολουθεί με 5 βαθμούς έχοντας παίξει 2 παρτίδες με τα μαύρα, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σίροβ με 2 βαθμούς και τελευταίος ο νεαρός  Μάγκνους Καρλσέν με μόλις 1 βαθμό.

Απομένουν άλλοι 3 αγώνες και όλα δείχνουν ότι  για την πρώτη θέση θα γίνει μάχη μεταξυ των Κράμνικ και του παγκόσμιου πρωταθλητή Βίσι Ανάντ , ο  Σίροβ παραμένει ένας μεγάλος σκακιστής και πάντα απρόβλεπτος αλλά δεν δείχνει σ΄ αυτό το δύσκολο τουρνουά ικανός για την υπέρβαση  , ενώ ο Κάρλσεν είναι φανερά εκτός φόρμας , συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία από την σκακιστική ολυμπιάδα , αλλά ποτέ μη λές ποτέ , έχουμε ακόμα 3 παρτίδες και τα πάντα μπορούν να συμβούν με τον τρομερό μικρό του παγκόσμιου σκακιού.

Επίσημη σελίδα των αγώνων

Tse – 13:43

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι………

Στη συνεδρίαση του Δ,Σ. της Ε.Σ.Ο.  στις  9/10 αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των σκακιέρων από 12 σε 8 για το πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής  και τους προκριματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω φαίνονται λογικά θα έλεγε κάποιος, όταν όμως διαβάσει για το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η νέα σύνθεση θα αλλάξει γνώμη, πιο συγκεκριμένα η κατανομή των σκακιέρων είναι η ακόλουθη :

3 γενικές σκακιέρες ! 1 γυναικεία, 1 σκακιέρα από την κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι 12 ετών, 1 από την κατηγορία εφήβων – νεανίδων μέχρι 18, 1 από την κατηγορία κορασίδων μέχρι 16 και 1 από την κατηγορία νεανίδων μέχρι 18 ετών.

Επίσης οριστικοποιήθηκε η μετάθεση της περιόδου των μεταγραφών  στο χρονικό διάστημα 15-30 Νοεμβρίου.

Η πλήρης απαξίωση του ελληνικού σκακιστικού πρωταθλήματος , τα σχόλια είναι περιττά  θα επανέλθουμε όταν δημοσιευτούν περισσότερες λεπτομέρειες για την απίστευτη  απόφαση της Ε.Σ.Ο.

Ε.Σ.Ο.

Tse – 13:00

Tags:

Bilbao Final Masters 2010

Έναρξη σήμερα στο Μπιλμπάο , για το ισχυρότερο τουρνουά ( βάση μέσου όρου έλο) όλων των εποχών.

Συμμετέχουν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Βίσι Ανάντ, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Βλαντιμίρ Κράμνικ, το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάστασης έλο Μάγκνους Κάρλσεν και ο Αλεξέι Σίροβ πρωταγωνιστής στην παγκόσμια σκακιστική αρένα εδώ και πολλά χρόνια.
Το σύστημα των αγώνων είναι πούλ διπλών συναντήσεων με χρόνο σκέψης 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις, 60 λεπτά για την υπόλοιπη παρτίδα συν 10 δευτερόλεπτα αύξηση χρόνου για κάθε κίνηση (από την 41η κίνηση ).
Το πρόγραμμα των αγώνων είναι το ακόλουθο :

Γύρος 1 – 9/10

Κράμνικ – Κάρλσεν

Σίροβ – Ανάντ

Γύρος 2 – 10/10

Κάρλσεν – Ανάντ

Κράμνικ – Σίροβ

Γύρος 3 – 11/10

Σίροβ – Κάρλσεν

Ανάντ – Κράμνικ

Γύρος 4 – 13/10

Κάρλσεν – Κράμνικ

Ανάντ – Σίροβ

Γύρος 5 – 14/10

Κάρλσέν – Σίροβ

Κράμνικ – Ανάντ

Γύρος 6 – 15/10

Ανάντ – Κάρλσεν

Σίροβ – Κράμνικ

επίσημη σελίδα των αγώνων

chessbomb

Tse – 16:15

Tags:

Ιβαντσούκ – Λέκο Χάντι-Μανσίσκ , 2010

Ο Ιβαντσούκ  πρωταγωνιστεί 20 χρόνια στα σκακιστικά δρώμενα.Ο εκκεντρικός και συνάμα ιδιοφυής σκακιστής με την απόδοση του στην σκακιστική ολυμπιάδα,  που τελείωσε πριν λίγες μέρες , ήταν από τους βασικούς συντελεστές για την κατάκτηση της πρώτης θέσης από την εθνική Ουκρανίας.

Ο γκραντμάστερ Κάβαλεκ αναλύει μια από τις παρτίδες του Ιβαντσούκ στην οποία αντιμετωπίζει τον Πήτερ Λέκο.

Tse – 15:45

Tags:

Εξαιρετική η αγωνιστική παρουσία της Μαρίνας Μακροπούλου στην 39η σκακιστική ολυμπιάδα

Στην 39η σκακιστική ολυμπιάδα , που διεξήχθη στο Χάντι-Μανσίσκ, της  Σιβηρίας , η εθνική γυναικών πραγματοποίησε μια πολύ καλή εμφάνιση και τερμάτισε στην 12η θέση σε σύνολο 131 ομάδων.

Όλα τα μέλη της εθνικής πρόσφεραν τα μέγιστα για την επιτυχία της ομάδας , αυτή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες ήταν η Μαρίνα Μακροπούλου.

Η σκακίστρια του Ν.Ο.Κ. με 8 βαθμούς σε 10 αγώνες (αήττητη ) σημείωσε την έβδομη καλύτερη επίδοση στην τρίτη σκακιέρα και είχε το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από όλη την Ελληνική αποστολή.

Η Μαρίνα είναι βασικό μέλος της εθνικής 22 χρόνια , ενώ η  πρώτη συμμετοχή της  με την εθνική σημειώθηκε  το 1988 , στην 20η Βαλκανιάδα  που έγινε στο Καστέλ Στάρι της Κροατίας.

Μέχρι στιγμής έχει αγωνιστεί  σε 28 διοργανώσεις με τη εθνική Ελλάδας, έχοντας παίξει   253 παρτίδες με απολογισμό , 100 νίκες, 83 ισοπαλίες και 70 ήττες.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Μαρίνα όχι μόνο για τις σκακιστικές επιδόσεις της ,  αλλά και για τον εξαιρετικό χαρακτήρα της , συνδυασμός που τόσα χρόνια την κρατάει στην κορυφή του γυναικείου ελληνικού σκακιού.

Όλη οικογένεια του Ν.Ο.Κ. θα ήθελε να δώσει πολλά συγχαρητήρια στην Μαρίνα και νιώθει ιδιαίτερη χαρά που αγωνίζεται για την ομάδα μας.

Ακολουθούν 2 παρτίδες της Μαρίνας  από το τουρνουά.

Tse – 17:45

Tags: ,

Ουκρανία και Ρωσία οι νικητές στην 39η σκακιστική Ολυμπιάδα.

Η Ουκρανία τα κατάφερε και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο  συγκεντρώνοντας 19 βαθμούς ( 8 νίκες , 3 ισοπαλίες ) .

Στη δεύτερη θέση το μεγάλο φαβορί πριν τους αγώνες Ρωσία με 18 βαθμούς , ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η ομάδα του Ισραήλ με 17 βαθμούς.

Η εθνική ομάδα των ανδρών με 14 βαθμούς τερμάτισε στην 22η θέση.

Στο γυναικείο τουρνουά η 1η ομάδα της Ρωσίας με χαρακτηριστική άνεση κατέκτησε την πρώτη θέση σημειώνοντας μόνο νίκες!

Αργυρό μετάλλιο για την ομάδα της Κίνας και 3η θέση για τις Γεωργιανές.

Πολύ καλή εμφάνιση για την εθνική γυναικών που με 15 βαθμούς πήρε επάξια την 12η θέση.

Εντυπωσιακή  ήταν η εμφάνιση της σκακίστριας του Ν.Ο.Κ. Μαρίνας Μακροπούλου  με 8 βαθμούς σε 10 αγώνες.

Αναλυτικά αποτελέσματα

Επίσημη σελίδα των αγώνων

Tse – 19:05

Tags:

Ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Fide….

Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων , προσβολών και άλλων ευτράπελων περιστατικών ο Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Fide συγκεντρώνοντας 95 ψήφους έναντι 55 του αντιπάλου του Ανατόλι Κάρποβ.
Παρακολουθώντας την πορεία του ¨εξωγήινου ¨Κιρσάν αναρωτιέμαι τι στο καλό έχει κάνει για την ανάπτυξη του σκακιού και τι σκοπούς έχει για το μέλλον….. άγνωσται αι βουλαί του Κιρσάν…

Όσο για τον Ανατόλι τον ζωντανό θρύλο του σκακιού και ίνδαλμα χιλιάδων σκακιστών έδειξε ότι η πολιτική και οι μηχανορραφίες της δεν του ταιριάζουν , καλύτερα να παραμείνει βασιλιάς στην σκακιέρα..

Tse – 17:15

39η σκακιστική Ολυμπιάδα φτάσαμε στο φινάλε…

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου πέφτει η αυλαία της 39ης σκακιστικής Ολυμπιάδας με τις Ελληνικές ομάδες να έχουν σημειώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η εθνική ομάδα των ανδρών θα αντιμετωπίσει στον τελευταίο γύρο την δεύτερη ομάδα της Ρωσίας με το έργο της να είναι πολύ δύσκολο , ενώ οι γυναίκες θα έχουν αντίπαλο την ομάδα της Ιταλίας.

Αναλυτικά αποτελέσματα εθνικής Ανδρών

Αναλυτικά αποτελέσματα εθνικής Γυναικών.

Στην μάχη για το χρυσό μετάλλιο οι Ουκρανοί προηγούνται με ένα βαθμό από την ομάδα της Ρωσίας και τα πάντα θα κριθούν στον αυριανό πρωινό γύρο.

Οι Ρωσίδες κατάφεραν να εξασφαλίσουν το χρυσό μετάλλιο από τον 10ο γύρο έχοντας σημειώσει 10 νίκες!

Βαθμολογίες – αποτελέσματα

Ακολουθούν μερικές παρτίδες με ενδιαφέρον…..


Tse – 16:30