Archive for Οκτώβριος, 2023

9ο Ανοιχτό Τουρνουά “Φροντιστήριο Μ.Ε. Τσιάλας!

Tags: ,

Ο Ν.Ο. Καλαμάτας διοργάνωσε σκακιστικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Με την υποστήριξη του Σκακιστικού Τμήματος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου διεξήχθη ένα ενδιαφέρον επιμορφωτικό-βιωματικό σεμινάριο/εργαστήριο για τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, υπό την επίβλεψη της συμβούλου εκπαίδευσης κας Χρονοπούλου Αθανασίας. Η θεματική αφορούσε την εισαγωγή του σκακιού στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου, στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν η αξιοποίηση του σκακιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου, έτσι ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, την κριτική τους σκέψη και την ικανότητα συνεργασίας μέσω της εκμάθησης στρατηγικών, της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της επίλυσης προβλημάτων, στοιχεία που εμπεριέχονται στο σκάκι.

Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου διεξήχθη στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Εισηγητές ήταν οι εκπαιδευτικοί και ερασιτέχνες σκακιστές, Μουτζούρης Μανώλης (δάσκαλος) και Διακουμέας Χρήστος (καθηγητής φυσικής αγωγής). Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί έχουν εντάξει το σκάκι αρκετά χρόνια στη διδασκαλία των μαθημάτων τους. Παρουσίασαν τη δυνατότητα σύνδεσης του σκακιού με τα περισσότερα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος σπουδών. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δύο δραστηριότητες πρακτικής εφαρμογής (κατασκευή σκακιέρας με απλά υλικά και ο γρίφος «Το ταξίδι του Ίππου»).

Η δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου διεξήχθη στο εντευκτήριο της σκακιστικής ακαδημίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας. Οι εκπαιδευτικοί έμαθαν τους βασικούς κανόνες του αθλήματος με τη βοήθεια του προπονητή της ακαδημίας Τσεκούρα Θοδωρή και του συναδέλφου τους Μουτζούρη Μανώλη.

Συμμετείχαν συνολικά 15 εκπαιδευτικοί. Δάσκαλοι-δασκάλες, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, γυμναστές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα του σεμιναρίου και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν ξανά το εντευκτήριο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας με τα παιδιά της τάξης τους.

Η Έφορος του Τμήματος κα. Χατζηπαναγιώτου – Τσιάλα Τούλα καθώς και ο επικεφαλής προπονητής ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους εκπαιδευτικούς με στόχο την πραγματοποίηση ενός τουρνουά.

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που γίνετε από την Α’βάθμια Εκπαίδευση και αφορά την σχέση των παιδιών με το σκάκι.

Εκ του Δ.Σ.

Tags: ,

12o Πρωτάθλημα Μπλιτς Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π. – Επιτυχίες για τους σκακιστές του Ν.Ο. Καλαμάτας!

Με 9 νεαρούς σκακιστές-σκακίστριες του συμμετείχε ο Ν.Ο. Καλαμάτας . στο 12ο πρωτάθλημα μπλιτς της Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π.

Το τουρνουά διεξήχθη στην Σπάρτη σε ένα όμορφο χώρο του ξενοδοχείου “ Melies”.

Οι διακρίσεις των σκακιστών του Ν.Ο.Κ. ήταν πολλές!

Στην κατηγορία γυναικών η 11αχρονη Κατερίνα Όνιπκο αναδείχτηκε πρωταθλήτρια ΕΣΣΠΕΠ  και η Φωτεινή Βορριά κέρδισε το αργυρό μετάλλιο.

Στην κατηγορία των εφήβων βραβεύτηκαν 3 σκακιστές του Ν.Ο.Κ. : Πρώτος στην κατηγορία ήταν ο Ηλίας Αθανασόπουλος , δεύτερος ο Μάνος Μουρτζανός και τρίτος ο Κωνσταντίνος Κελέσης. Το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Κ-14 κέρδισε η Χριστίνα Κουντούρη. Ο σκακιστές του Ν.Ο.Κ. Μακρής Μάριος , Παπανικολόπουλος Δημήτρης και Φιλόπουλος Βασίλης είχαν μια πολύ καλή παρουσία στους αγώνες!

Tags: ,