Φίλες και φίλοι,
Πέρα από κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το ελληνικό σκάκι καλείται, λοιπόν, να βρει λύσεις, οι οποίες θα του επιτρέψουν να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και την περαιτέρω ανάπτυξή του σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει σήμερα η ανάγκη να αγωνιστούμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία μας επιτρέπουν να διεκδικήσουμε πόρους και έσοδα από κάθε πηγή.
Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα, τα οποία πρέπει να προβάλλουμε, επειδή ακριβώς αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο του ελληνικού σκακιού;
Το ελληνικό σκάκι, σε σύγκριση με άλλα αθλήματα στην Ελλάδα, αλλά και με το πού βρίσκεται το σκάκι στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, έχει πετύχει μέχρι σήμερα τα εξής:
α) Διαθέτει αξιόλογη διοικητική διάρθρωση και οργανοδομή (σωματεία – Ενώσεις – Ομοσπονδία, Τοπικές Επιτροπές Διαιτησίας, Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας κ.λπ.).
β) Παρουσιάζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, ποσοτική και ποιοτική.
γ) Έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιάδες, με πιο πρόσφατες την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων 2010 και τις πρωτιές των Ευγένιου Ιωαννίδη και Αναστασίας Αβραμίδου στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα έως 10 και 12 ετών, αντίστοιχα.
δ) Διαθέτει σωματεία και στελέχη, τα οποία δραστηριοποιούνται με επιτυχία στη διοργάνωση διεθνών αγώνων, Πανευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων σε τέτοιο πλήθος, ώστε δύσκολα άλλες χώρες να συγκρίνονται με τη δική μας.
ε) Έχει πολυπρόσωπη και ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIDE), γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το ότι η FIDE εδρεύει στην Ελλάδα μάς επιτρέπει και την παρέμβαση σε όσα διεθνώς διαδραματίζονται, αλλά και την αξιοποίηση πληθώρας προγραμμάτων, τα οποία αφορούν στην επιμόρφωση και την αξιοποίηση των Ελλήνων προπονητών, διαιτητών και οργανωτικών στελεχών.
στ) Διαθέτει τέτοια εμπειρία και έχει εφαρμόσει πρακτικές ανάπτυξης, ώστε και άλλες χώρες να υιοθετούν σήμερα αντίστοιχες μεθόδους.
ζ) Η Ε.Σ.Ο. είναι από τις ελάχιστες αθλητικές Ομοσπονδίες που λειτουργεί με ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. της. Επίσης, λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, διαφάνεια και δεν έχει κλείσει ποτέ μέχρι σήμερα με αρνητικούς ισολογισμούς.
Η απαξίωση των σημαντικών επιτευγμάτων του ελληνικού σκακιού για μικροπολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες είναι εγκληματικό λάθος σε βάρος του αθλήματός μας, επειδή αμαυρώνει τη δημόσια εικόνα του και αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας προς κάθε κατεύθυνση.
Η κίνησή μας, συνεπής με την ιστορία της, πιστεύει ότι:
1. Το ελληνικό σκάκι έχει έντιμους ανθρώπους με αγάπη γι’ αυτό, με αποδεδειγμένη προσφορά στα σωματεία τους και στα κοινά. Τέτοιοι θα πρέπει να είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στο νέο Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο.. Με διάθεση για προσφορά, ευρηματικοί, με αποφασιστικότητα για τομές και έξυπνες, όσο και αναγκαίες αλλαγές. Μα πάνω απ’ όλα, χρηστή διοίκηση.
2. Όπως όλα τα ενεργά σωματεία, τα οποία πρωταγωνιστούν στη χώρα μας, είτε αγωνιστικά είτε οργανωτικά, έτσι και η Ε.Σ.Ο. θα πρέπει να αναζητήσει και να εξασφαλίσει πόρους από κάθε πηγή, ώστε να αναπληρώσει τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Α.. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες χρηματοδότησης: το Κράτος και η Αυτοδιοίκηση, οι χορηγίες και η αυτοχρηματοδότηση, όπως αυτή θα προέρχεται από τις ποικίλες δραστηριότητες, τις οποίες θα υλοποιεί η ίδια η Ε.Σ.Ο. ή θα αποφασίσουν τα ίδια τα σωματεία.
3. Επιθυμούμε όλες οι Εθνικές Ομάδες μας (άρα και οι κορυφαίοι σκακιστές και σκακίστριές μας) να διακρίνονται διεθνώς. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να βρεθούν χορηγοί τόσο για την προετοιμασία, όσο και για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Έτσι, θα αποδεσμευθούν πόροι, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη χρηματοδότηση άλλων δράσεων.
4. Τα θέματα προπονητικής έχουν πολλαπλές διαστάσεις: ανάπτυξης, απασχόλησης, προγραμματισμού και σχεδιασμού. Συνεπώς, μια ολοκληρωμένη και συνδυασμένη πολιτική στο θέμα αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει. Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι προπονητές στη χώρα μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο θέμα αυτό. Ο μεθοδικός σχεδιασμός και η υλοποίηση πρότυπων προπονητικών προγραμμάτων (για τρία τουλάχιστον επίπεδα) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή νέων ισχυρών σκακιστών.
Η Ε.Σ.Ο. πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο, ώστε να στηρίξει με προπονητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα τους μικρούς σκακιστές και σκακίστριες που διακρίνονται ακόμα και στις ακριτικές περιοχές της χώρας, καθώς και τις Προεθνικές Ομάδες.
5. Το σχολικό σκάκι έχει πολλές παραμέτρους: παιδαγωγικές, αγωνιστικές, αναπτυξιακές και προπονητικές. Ουσιαστικά πρόκειται για τον τροφοδότη των περισσότερων σωματείων, αλλά και το μέλλον του ελληνικού σκακιού. Εδώ απαιτείται η χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία θα ενσωματώνει όλους τους συντελεστές. Η Ε.Σ.Ο. δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην επίβλεψη της Τελικής Φάσης του Σχολικού Πρωταθλήματος, αλλά πρέπει ουσιαστικά να έχει την ευθύνη για την οργάνωση του σχολικού σκακιού και των πρωταθλημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ειδικότερα, η Ε.Σ.Ο. πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να αναγνωριστεί το σκάκι από το Υπουργείο Παιδείας ως άθλημα ενταγμένο στο σχολικό αθλητισμό. Σε συνεργασία με τα σωματεία και τις Ενώσεις/ Τοπικές Επιτροπές μας
- να προωθήσει το πρόγραμμα «Σκάκι στα Σχολεία»,
- να μεριμνήσει για την επιμόρφωση των δασκάλων σκακιού σε θέματα όχι μόνο σκακιστικά, αλλά και παιδαγωγικής φύσης σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς,
- να εκδώσει συγκεκριμένη εκπαιδευτική ύλη για τα σχολεία και
- να διασφαλίσει πόρους μέσα από τη μαζικότητα του σχολικού σκακιού για τα σωματεία, τις Ενώσεις, τις δράσεις της και τους δασκάλους σκακιού, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας για τους σκακιστές.
6. Η Ε.Σ.Ο. σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να αξιοποιήσει ήδη υπάρχουσες ή αναπτυσσόμενες εφαρμογές που θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση διαιτητών και προπονητών και την προπόνηση σκακιστών, καθώς και στην προβολή δράσεων και διοργανώσεων μέσω καινοτομικών τεχνολογιών. Αναγκαία είναι η δημιουργία σύγχρονης ιστοσελίδας που θα μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις που θα προκύψουν απ’ την εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «Σκάκι στα Σχολεία». Σημαντική είναι, επίσης, η έκδοση ενός ηλεκτρονικού σκακιστικού περιοδικού.
7. Το σωματείο, ο σύλλογος είναι το κύτταρο της σκακιστικής ανάπτυξης. Η Ε.Σ.Ο. έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει τη δημιουργία και νέων κέντρων ανάπτυξης, το σχεδιασμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένων πιλοτικών περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης σε περιοχές, όπου θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες (με την ενεργό συμμετοχή και τη συγχρηματοδότηση τοπικών φορέων). Με τον όρο ολοκληρωμένο περιφερειακό πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης εννοούμε ένα σύνολο σκακιστικών δραστηριοτήτων (δράσεις σχολικού σκακιού, πρότυπα προπονητικά προγράμματα, πλήρες ατομικό και ομαδικό αγωνιστικό πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις διάδοσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού, κ.ά.).
8. Αλλαγές στο σχεδιασμό και τη μορφή των ομαδικών πρωταθλημάτων στην Ελλάδα θα πρέπει να αποφασιστούν από τα ίδια τα σωματεία.
9 . Η Ε.Σ.Ο. πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειές της, ώστε να εξασφαλίσει σε κάθε περίπτωση τη δυνατότητα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι απλήρωτοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι να συνεχίζουν αυτοί και τα παιδιά τους να παίζουν σκάκι.
10. Το ελληνικό σκάκι δεν πρέπει να οπισθοδρομήσει εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, να φύγει από τους συλλόγους και να επιστρέψει στα καφενεία. Η Ε.Σ.Ο. πρέπει να παραμείνει ανοιχτή και να ασκεί το σύνολο των λειτουργιών της σε τέτοιο υψηλό επίπεδο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των σκακιστών και των σωματείων.
Οι εξοντωτικές μειώσεις των επιχορηγήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών και των σωματείων πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνοχή από τον αθλητικό κόσμο, αφού ο αθλητισμός ανέκαθεν – μαζί με την παιδεία – αποτελούσε αναγκαίο συστατικό για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων της χώρας μας. Χρέος κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας, κάθε αθλητικού παράγοντα και κάθε αθλητή είναι η με κάθε δυνατό τρόπο διατήρηση ενός υγιούς αθλητικού οικοδομήματος που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε νέο και νέα της πατρίδας μας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.
11. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, με την πολιτική της ανάπτυξης, την οποία υλοποίησε η διοίκηση, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση της ενασχόλησης των νέων με το σκάκι. Ενασχόληση, η οποία απομάκρυνε τους νέους από επιβλαβείς ακόμα και βίαιες δραστηριότητες, ενώ, ταυτόχρονα, τους δίδαξε πολιτισμό, αλληλεγγύη και την ευγενή άμιλλα. Οι σκακιστικές δραστηριότητες συνέβαλαν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ιδιαίτερα σε προβληματικές περιοχές, στην κοινωνική ώσμωση και συνοχή και την κοινωνική ενσωμάτωση διαφορετικών και πολλές φορές ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
12. Δράσεις όπως για παράδειγμα η “CHESSNALE” στην Αθήνα (23.11. – 02.12.2012) και το «Παίζω σκάκι για το Χαμόγελο του Παιδιού» στον Πύργο (21.10.2012) αναδεικνύουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα του σκακιού ως αθλήματος, πολιτιστικού και κοινωνικού αγαθού και όχι μόνο πρέπει να αγκαλιάζονται από την Ομοσπονδία, αλλά να αποτελέσουν και μέσα για την περαιτέρω προβολή του αθλήματός μας και τη μεγαλύτερη διείσδυσή του στην ελληνική κοινωνία.
13. Η Ε.Σ.Ο. πρέπει να αξιοποιήσει τις άριστες σχέσεις της με τη FIDE και άλλες σκακιστικές Ομοσπονδίες, ώστε να αντλήσει οικονομικούς πόρους και να προσφέρει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στα σωματεία και τους αθλητές της να αποκτήσουν σκακιστική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.
14. Η Ε.Σ.Ο. έχει καθήκον να συνεχίσει να υπηρετεί μόνο το σκάκι και όχι εξωσκακιστικές, κομματικές ή άλλες, σκοπιμότητες.
Σας καλούμε, λοιπόν, να μας τιμήσετε με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας και να ενισχύσετε την ενότητα του ελληνικού σκακιού στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Σας προσκαλούμε στη «Σκακιστική Συνεργασία – Κίνηση ZUGZWANG» με λόγο και με ρόλο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του ελληνικού σκακιού.
Τσεκούρας Θοδωρής – 11:50