Archive for Σεπτέμβριος, 2011

Oleg Pervakov , 2nd Comm. “ Narodny Obrazovanie ” 1988

 

 

 

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν

 

Tse – 15:50

Tags:

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ευγένιος Ιωαννίδης !

Μια σημαντική επιτυχία για το ελληνικό σκάκι  σημειώθηκε στην Αλμπένα της Βουλγαρίας όπου πραγματοποιήθηκαν τα πανευρωπαϊκά νεανικά πρωταθλήματα 2011, ο δεκάχρονος Ιωαννίδης Ευγένιος τερμάτισε πρώτος στην κατηγορία του με 7.5 βαθμούς σε 9 αγώνες και είναι ο νέος πρωταθλητής Ευρώπης για το 2011.

Η Ελληνική αποστολή πραγματοποίησε καλή εμφάνιση σε όλες τις κατηγορίες δημιουργώντας πολλές ελπίδες για το μέλλον του Ελληνικού σκακιού.

 

Αποτελέσματα-βαθμολογίες των Ελλήνων σκακιστών-σκακιστριών.

 

Tse – 15:35

 

 

Tags:

Ε.Σ.Ο. – αποφάσεις Δ.Σ.

 


Αθήνα, 14.09.2011

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 11.09.2011 συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά του ΔΣ της 02.07.2011.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Μεταγραφών ως εξής: κ. Στάθης Ευσταθόπουλος Πρόεδρος και μέλη οι κ.κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος, Δημήτρης Βατσικουρίδης, Δημήτρης Τσάδαρης, Σοφία Τσιμπούλη.

            3. Εγκρίθηκε το αίτημα του σωματείου «Σκακιστική Ακαδημία Πύργου» για ένταξη στη δύναμη της ΕΣΟ.

4. Μετά από συζήτηση και μέχρι να διερευνηθεί το αίτημα, ζητώντας και την άποψη του νομικού συμβούλου της ομοσπονδίας, το ΔΣ απέρριψε τις αιτήσεις μεταγραφής των σκακιστριών Μαγδαληνού Γεωργίας, Μαγδαληνού Δήμητρας, Μαγδαληνού Ανδριανής που ζητούν τη μεταγραφή τους από τον Σκακιστικό Όμιλο Λαμίας στην Ένωση Σκακιστών Άμφισσας, λόγω της μη συμμετοχής του ΣΟ Λαμίας στο πρωτάθλημα που δικαιούνται να αγωνισθούν.

5.  Το ΔΣ ενημερώθηκε για την απόφαση του ΑΣΕΑΔ αριθ. 71/31.08.2011 με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή της ΕΣΣΚΕ κατά της ΕΣΟ και κατά της από 15.05.2011 απόφασης του ΔΣ της ομοσπονδίας, που αφορούσε την αξιολόγηση αγώνων.

6. Εγκρίθηκε το αίτημα της Ειρήνης Μουσιάδου (Σκακιστική Παρέμβαση Τριανδρίας) για εγγραφή της στο μητρώο προπονητών που τηρεί η ΕΣΟ.

7. Εγκρίθηκε η παραμονή στο προπονητικό κλιμάκιο της ΕΣΣΝΘΧ του περιφερειακού προπονητή Σλ. Μαριάνοβιτς μέχρι τέλους του 2011.  Οι σκακιστές που θα προπονεί είναι οι: Παυλίδης Αναστάσιος, Παυλίδου Αικατερίνη, Παπαθανασίου Ελισάβετ, Μαλικέντζος Σωτήρης, Ιωαννίδης Ευγένιος και διακριθέντες νέοι από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα της Ερέτριας.

8. Εγκρίθηκαν οι προκηρύξεις του 4ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων – Κορασίδων μέχρι 16 ετών 2011 και των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων Ανδρών και Γυναικών 2011, όπως θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας.

9. Οριστικοποιήθηκε, με βάση τις προτάσεις των προπονητών, η σύνθεση της αποστολής για τα Πανευρωπαϊκά Ομαδικά Πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών που θα γίνουν στη  Χαλκιδική 2-12/11/2011.

Εθνική Ανδρών: Στ. Χαλκιάς, Γ. Νικολαϊδης, Γ. Παπαϊωάννου, Χρ. Μπανίκας, Δημ. Μαστροβασίλης.

Εθνική Γυναικών: ΄Ελ. Ντέμπο, Α.-Μ. Μπότσαρη, Μ. Μακροπούλου, Αικ. Φαχιρίδου, Αικ. Παυλίδου.

Αρχηγός αποστολής Μ. Καλοσκάμπης, προπονητές Β. Κοτρωνιάς, Ν. Γαβριλάκης.

Δίνεται το δικαίωμα στην Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής να συγκροτήσει δεύτερη ομάδα που θα συμμετέχει στους αγώνες, μόνο στην περίπτωση που είναι μονός ο αριθμός των συμμετοχών και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ομοσπονδία.

10. Καθώς μέχρι σήμερα δεν διαφαίνεται ικανοποιητική συμμετοχή στα Παγκόσμια Ατομικά Πρωταθλήματα που θα γίνουν στη Βραζιλία 17-27/11/2011 λόγω του μεγάλου κόστους μετάβασης, αποφασίστηκε ότι η ΕΣΟ θα συμμετέχει με συνοδό μόνο εάν εξασφαλιστεί η δήλωση συμμετοχής τουλάχιστον τριών αθλητών.

11. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα / συμμετοχές σε δ.τ. στο εξωτερικό (χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ) των:

α. Ανδρέα Τζερμιαδιανού, Μ. Τασσόπουλου, Παν. Σπυρόπουλου, Αλ. Γκόγκολη, δ.τ. Ρίγας – Λετονία 9-14/8
β. Β. Παπαδοπούλου, Open Internacional de Ajedrez de Sants 2011, Βαρκελώνη 19-28/8
γ. Ευ. Ξαξίρη, M. Σαμάς, 47th Berks & Bucks Chess Congress, Αγγλία 27-29/8
δ. Μ. Μακροπούλου, Αικ. Φαχιρίδου, δ.τ. «Memorial Maria Albulet», Μπράιλα/Ρουμανία 29/8-6/9
ε. Α. Χαρπίδου Brighton FIDE Open, Αγγλία 25-27/11

12. Μετά από αναλυτική συζήτηση για το ομαδικό πρωτάθλημα Α΄ εθνικής των επόμενων ετών, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία: 

Διατηρούνται οι 34 ομάδες στην Α΄ εθνική.  Η σύνθεση θα είναι 10μελής για 3 τουλάχιστον χρόνια. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στις ενώσεις να εφαρμόσουν εθελοντικά τον διαχωρισμό των πρωταθλημάτων στο πλαίσιο σχετικής πρότασης του κ. Δρεπανιώτη (τρία ξεχωριστά πρωταθλήματα: γενικό, νεανικό και γυναικείο με αθροιστική βαθμολογία απ΄ όπου θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής και τα σωματεία θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν σε ποιο πρωτάθλημα θα συμμετέχουν).

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση, παρουσία παραγόντων σωματείων, για τον καθορισμό της 10μελούς σύνθεσης και κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε:

Σύνθεση Α΄ εθνικής για το 2012: 4 γενικές, 1 γυναικεία, 1 νεάνιδα μέχρι 18, 1 κορασίδα μέχρι 16, 1 έφηβος – νεάνιδα μέχρι 18,  1 από την κατηγορία παίδων – κορασίδων μέχρι 16 και 1 από την κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι 12.

Σύνθεση Α΄ εθνικής για το 2013: 4 γενικές, 1 γυναικεία, 1 νεάνιδα μέχρι 18, 1 κορασίδα μέχρι 14, 1 νέος άνδρας – γυναίκα μέχρι 20,  1 από την κατηγορία παίδων – κορασίδων μέχρι 16 και 1 από την κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι 12.

Σύνθεση Α΄ εθνικής για το 2014: 4 γενικές, 1 γυναικεία, 1 νεάνιδα μέχρι 16, 1 κορασίδα μέχρι 14, 1 νέος άνδρας – γυναίκα μέχρι 20,  1 από την κατηγορία παίδων – κορασίδων μέχρι 16 και 1 από την κατηγορία παμπαίδων – παγκορασίδων μέχρι 12.

Σημείωση: Ειδικά για την απόφαση ορισμού σκακιέρας μέχρι 20, την επομένη της συνεδρίασης, μέλος του ΔΣ ζήτησε επανάληψη της συζήτησης σε προσεχή συνεδρίαση γιατί, κατά την άποψή του, δεν τηρήθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

            Επιπλέον αποφασίστηκε:

—Επιτρέπεται η συμμετοχή ενός αλλοδαπού (πέραν του ενός κοινοτικού) στους προκριματικούς ομίλους της Α΄ εθνικής, όπως ισχύει για την τελική φάση. 

            —Αλλοδαπός σκακιστής ή σκακίστρια που ανήκει σε ελληνικό σωματείο και δεν έχει αγωνιστεί επί 2 συνεχή χρόνια με το σωματείο του, θα επιτρέπεται στο εξής να μεταγραφεί ελεύθερα σε σωματείο της επιλογής του στην περίοδο των μεταγραφών.

13. Μετά από, επίσης, αναλυτική συζήτηση του θέματος των πανελληνίων ατομικών νεανικών και του ομαδικού πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής 2011 που διεξήχθησαν στην Ερέτρια, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην εταιρεία ΕΣΤΙΑ Α.Ε., που εκπροσωπεί τα ξενοδοχεία Holidays in Evia και Eretria Village, με την οποία θα ζητείται η έκδοση τιμολογίων για τα σωματεία που συμμετείχαν και η επιστροφή συνολικού ποσού 1.500 € σε τρία σωματεία (ΣΟ Πολίχνης, ΟΣ Τριανδρίας, ΑΟ «Ζήνων» Γλυφάδας) που εκ παραδρομής πλήρωσαν περισσότερα χρήματα για τη συμμετοχή τους.

14. Με δεδομένο και τη νέα απόφαση του ΑΣΕΑΔ που απορρίπτει τη 2η προσφυγή της «ΕΣΣΚΕ» κατά της ΕΣΟ, το ΔΣ συζήτησε το αίτημα της Σκακιστικής Νεανικής Ομάδας Λαμίας και του ΣΟ Λαμίας για αξιολόγηση αγώνων (εσωτερικό πρωτάθλημα και τουρνουά Καρπενησίου αντίστοιχα).  Καθώς και πάλι υπάρχουν οι αναφορές στην «ΕΣΣΚΕ», που επιπλέον όρισε και τους διαιτητές των αγώνων, το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημα θα μπορούσε ν΄ αντιμετωπισθεί θετικά, μόνο εάν υποβληθούν ως τουρνουά που διοργανώθηκαν από τα εν λόγω σωματεία, χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε «ΕΣΣΚΕ» και με την προϋπόθεση ότι η ΚΕΔ θα επικυρώσει τον ορισμό των διαιτητών στους συγκεκριμένους αγώνες.

15.  Το ΔΣ οριστικοποίησε τον προϋπολογισμό της ΕΣΟ για το 2012 που θα εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση της 7 ή 8/10/2011 στο ύψος των  900.000 € .

 

Tse – 16:30

Ρωσική υπόθεση το παγκόσμιο κύπελλο..

 

 

Ρωσικό χρώμα θα έχει  ο τελικός του παγκοσμιου κυπέλλου που διεξάγεται στο Χάντι-Μανσίσκ της Σιβηρίας αφού αντιμέτωπο θα τεθούν ο Αλεξάντερ Γκριστσούκ με τον Πήτερ Σβίντλερ.

Ο Σβίντλερ (  πρωταθλητής Ρωσίας ) απέκλεισε κατά σειρά τους  Νταρσί Λίμα 1.5 – 0.5 , Νγκούγιεν Νγκόκ Τρούονγκ Σον 4-2 , Καρουάνα 3-1 , Κάμσκι 2-0 , Πόλγκαρ 1.5 – 0.5 και Πονομαρίοφ 1.5 -0.5. Οι αντίπαλοι του  Γκριστσούκ μέχρι τον τελικό ήταν οι Βλαντιμίρ Τζένμπα 1.5 – 0.5 , Φελέρ 3-1 , Μορόζεβιτς 1.5 – 0.5 , Πότκιν 2.5 – 1.5 , Ναβάρα 2.5 – 1.5 και Ιβαντσούκ 3.5 – 2.5.

Στον μικρό τελικό αντιμέτωποι θα βρεθούν οι Βασίλι Ιβαντσούκ με τον Ρουσλάν Πονομαρίοφ που θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τα ματς των διεκδικητών του παγκοσμιου τίτλου.

 

Αποτελέσματα – παρτίδες – φωτογραφίες

Whychess.org

Tse – 16:10

Tags:

Παγκόσμιο Κύπελλο 2011, αποκλείστηκε ο Στέλιος Χαλκιάς.

 

Το παγκόσμιο κύπελλο 2011 ξεκίνησε στο Khanty-Mansiysk της Σιβηρίας  βρισκόμαστε ήδη  στον δεύτερο γύρο με αρκετές εκπλήξεις να έχουν σημειωθεί .  Ο Στέλιος Χαλκιάς δεν τα κατάφερε να περάσει από το μεγαθήριο Αλεξάντερ Μορόζεβιτς αφού αποκλείστηκε στα μπαράζ με σκόρ 2-0, ακολουθούν οι παρτίδες του Έλληνα γκραντμάστερ.

 

Επίσημη σελίδα του τουρνουά

 

Ζωντανή αναμετάδοση των παρτίδων

Tse – 12:00

Tags: