Archive for Απρίλιος, 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2010 (8, 10, 12, 14, & 16 ΕΤΩΝ) – ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2010
(8, 10, 12, 14, & 16 ΕΤΩΝ)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ – ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στην Καλλιθέα Χαλκιδικής με την επίβλεψη της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και της Σ.Α.Θ. ΓΑΛΑΞΙΑΣ Θεσσαλονίκης που θα έχει και την οργανωτική ευθύνη ως προς τα τεχνικά θέματα.

2. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Τρίτη 01-06-2010 στη Γραμματεία της ΕΣΟ με παράλληλη κοινοποίηση στους διοργανωτές. Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν, α) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους, β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση να καταθέσουν στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13, παράβολο 30 Euro εφόσον έχουν αγωνιστεί στους προκριματικούς ή παράβολο 60 Euro εφόσον δεν αγωνίσθηκαν σε αυτούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων. ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.
Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι την Τρίτη 01-06-2010 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
2 Ματς 4 Παρτίδων
3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων
5-10 Κυκλικό σύστημα (πουλ)
11-19 Ελβετικό 7 γύρων
≥20 Ελβετικό 9 γύρων

Σε κάθε κατηγορία θα διεξαχθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ πρωτάθλημα.

4. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.6 FIDE Laws of Chess).

5. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα
α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
β) Άθροισμα προοδευτικής βαθμολογίας (και τα κριτήρια άρσης της).
γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)
δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρία με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων για κυκλικό σύστημα, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

6. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ
Θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 Άφιξη συμμετεχόντων
Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 Τεχνική συνάντηση 21:00
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 Κληρώσεις 12:00
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 Τακτοποίηση συμμετεχόντων στην αίθουσα αγώνων σύμφωνα με την κλήρωση 15:30
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 Τελετή Έναρξης 16:00
Σάββατο 26 Ιουνίου 2010 1ος Γύρος 16:30
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 2ος Γύρος 09:00
Κυριακή 27 Ιουνίου 2010 3ος Γύρος 17:00
Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010 4ος Γύρος 16:30
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 5ος Γύρος 09:00
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 6ος Γύρος 17:00
Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010 7ος Γύρος 16:30
Πέμπτη 01 Ιουλίου 2010 8ος Γύρος 16:30
Παρασκευή 02 Ιουλίου 2010 9ος Γύρος 09:30
Παρασκευή 02 Ιουλίου 2010 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων 15:00
8. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην Καλλιθέα Χαλκιδικής σε αίθουσα του ξενοδοχείου Athos Palace (****) του ομίλου G-Hotels. Οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα περιφερειακά πρωταθλήματα, όσοι προκρίθηκαν από τα σχολικά πρωταθλήματα και όσοι δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες θα φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία Athos Palace και Pallini Beach (όλα 4 αστέρων) σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια και σε σουίτες 4 ατόμων, από 25 Ιουνίου έως και 1 Ιουλίου (7 διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή (πρωινό, γεύμα και δείπνο) σε μπουφέ.

9. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8 οι διοργανωτές προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια και σε σουίτες 4 ατόμων με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα) σε μπουφέ για 7 διανυκτερεύσεις για το σύνολο των προκριμένων σκακιστών και σκακιστριών.

Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με παράβολο, είναι υποχρεωτική η διαμονή στο ξενοδοχείο των αγώνων. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται όσοι διαθέτουν δική τους κατοικία στον Νομό Χαλκιδικής.

Το κόστος φιλοξενίας ανέρχεται στα
– 52 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
– 49 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο ή σουίτα 4 ατόμων.
– Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 78 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ). Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας και με την ανάλογη διασπορά ανά ένωση.

Για τις ανάγκες του πρωταθλήματος θα διατεθούν αρχικά 150 δωμάτια και σουίτες στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Άθως και 150 δωμάτια και bungalows στο ξενοδοχείο συγκρότημα Παλλήνη. Οι συμμετέχοντες με σειρά προτεραιότητας (ημ. προκαταβολής) θα επιλέγουν το ξενοδοχείο διαμονής τους. Διευκρινίζεται ότι σε τρίκλινο δωμάτιο μπορούν να διαμένουν δυο ενήλικες και ένα παιδί και στις σουίτες και bungalows δυο ενήλικες και 1 ή 2 παιδιά. Η παραλαβή των δωματίων θα γίνεται μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Οι κρατήσεις δωματίων θα γίνονται μέχρι την Τρίτη 1 Ιουνίου 2010 με ταυτόχρονη κατάθεση προκαταβολής 40% του συνολικού κόστους διαμονής στο λογαριασμό του ξενοδοχείου. Το υπόλοιπο 60% θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως μέσω του παρακάτω λογαριασμού πριν την άφιξη ή με την άφιξη στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων και πριν την παραλαβή των δωματίων.

Κατά την αναχώρηση οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν από τις receptions και το ανάλογο παραστατικό (απόδειξη ή τιμολόγιο). Σε περίπτωση ομαδικού παραστατικού τα στοιχεία θα πρέπει να δοθούν κατά την άφιξη με τη δήλωση των δωματίων που αφορά το παραστατικό. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα εκδοθούν από τις ρεσεψιόν ατομικές αποδείξεις ανά δωμάτιο.

Ο τραπεζικός λογαριασμός για τις προκαταβολές κρατήσεων δωματίων είναι:

ΕUROBANK- 0026.0138.93.0200332816
IBAN : GR7502601380000930200332816
Όνομα δικαιούχου : Μαυρομούστακος Σάββας (μέλος της Ο.Ε.)
Παρακαλούμε αναγράψτε στο καταθετήριο το όνομα ή το σωματείο στο οποίο γίνεται η κράτηση.

Σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης μετά την Τρίτη 1 Ιουνίου 2010 το 40% της προκαταβολής δεν επιστρέφεται, με την έκδοση του ανάλογου παραστατικού και αποστολή του από το ξενοδοχείο. Μετά την παραλαβή των δωματίων δε μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε ακύρωση ή επιστροφή χρημάτων από το ξενοδοχείο.

Οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο αθλητές και συνοδοί θα φέρουν ειδική κάρτα με την οποία θα έχουν πρόσβαση στα δωμάτια τους και τα εστιατόρια. Απαγορεύεται ρητά η χρήση δωματίων από άτομα μη αναγραφόμενα στις λίστες διαμονής..

Το τεχνικό προσωπικό των αγώνων (διαιτητές, ίντερνετ, μπουλετίν κλπ) διαμένει σε ξενοδοχείο και δωμάτια επιλογής της Οργανωτικής Επιτροπής.

10. ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Η μετάβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

11. ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Στους τελικούς αγώνες οι προκριμένοι σκακιστές και σκακίστριες υποχρεούνται να αγωνισθούν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα από το οποίο προκρίθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση στερούνται της δωρεάν φιλοξενίας από τους διοργανωτές. Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με την καταβολή παραβόλου, η δήλωση συμμετοχής είναι δεσμευτική σε ότι αφορά το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχουν και δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.

Οι αθλητές θα πρέπει να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ηλικιακής τους κατηγορίας γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγωνιστικού σχεδιασμού της ΕΣΟ. Το ίδιο ισχύει για όσους προτιμούν να αγωνισθούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα άλλης κατηγορίας και δεν διακριθούν. Όσοι αθλητές ήδη αγωνίσθηκαν στα προκριματικά της ένωσης – τοπικής επιτροπής σε άλλη ηλικιακή κατηγορία και προκρίθηκαν για την τελική φάση μπορούν να αγωνισθούν στο πρωτάθλημα της ηλικίας τους χωρίς να χάσουν την πρόκρισή τους (Απόφαση Δ.Σ. ΕΣΟ 10/2/2008).

Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

Με βάση τα προαναφερόμενα και με τη λήξη των πρωταθλημάτων καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (βασικοί και αναπληρωματικοί) να δηλώσουν άμεσα στην ΕΣΟ και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία (θα διανεμηθούν οδηγίες και πληροφορίες κατά τη διάρκεια των αγώνων), την επιθυμία τους να αγωνιστούν στα πανευρωπαϊκά ή παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα του 2010.

12. ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Ισχύουν τα άρθρα της αρχικής προκήρυξης (Αριθ. Πρωτ. 86771/12-12-2009 που δεν διαφοροποιούνται.

13. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – KΡΑΤΗΣΕΙΣ
Για την κοινοποίηση των δηλώσεων συμμετοχής, κρατήσεις στα ξενοδοχεία των αγώνων, για τους αθλητές, συνοδούς και προπονητές καθώς και για άλλες σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ./φαξ 2310 865-778 κα Αθανασία Μαραντίδου (γραμματεία οργανωτικής επιτροπής). Το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής διευκολύνεται ιδιαίτερα όταν οι κρατήσεις και οι προκαταβολές αποστέλλονται συγκεντρωτικά ανά ένωση ή σωματείο ηλεκτρονικά στο, teotsorb@otenet.gr . Δεν είναι απαραίτητη η συμπληρωση ειδικής φόρμας.

Θα οργανωθούν παράλληλες εκδηλώσεις και σεμινάρια κατά τη διάρκεια των αγώνων που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

14. ΓΕΝΙΚΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Tse – 20:40

Tags:

Η πρώτη ισοπαλία !

Ισόπαλη τελείωσε η τρίτη παρτίδα  για τη μάχη του παγκοσμίου πρωταθλήματος ανάμεσα στον Τοπάλοβ και τον Ανάντ.

Ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής σήμερα αμύνθηκε με τη σταθερή σλαβική άμυνα και δεν δυσκολεύτηκα να πάρει τον ½ πόντο.

Η αυριανή παρτίδα αρχίζει στις 15.00 και μπορείτε να την  παρακολουθήσετε στο chessbomb ή στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης.


Play online chess

Ανάλυση της 3ης παρτίδας από τον G.M. Στράτο Γρίβα

Ανάλυση της παρτίδας απο τον G.M. Anish Giri

Tse – 20:25

Tags:

Η εκπαιδευτική αξία του σκακιού.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την εκπαιδευτική αξία του σκακιού από τον προπονητή του chessacademy.gr Γιάννη Κατσίρη.

Αρκετές φορές στη ζωή μου συνέλαβα τον εαυτό μου να αναρωτιέται για ποιο λόγο παίζει σκάκι, για ποιο λόγο ασχολείται με το σκάκι γενικότερα, τι είναι αυτό που προσφέρει το σκάκι σε ένα άνθρωπο; Δεν αναφέρομαι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά ακόμα και για έναν ενήλικο. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Πέρα από τις βασικές βιολογικές ανάγκες, κάθε άνθρωπος ασχολείται καθημερινά και με διάφορα άλλα θέματα. Πολλές φορές οι ασχολίες είναι επιφανειακές π.χ. παρακολούθηση τηλεόρασης με τις ώρες. Άλλες είναι μεμονωμένες π.χ. μια εκδρομή στο βουνό για σκι μια φορά το χρόνο. Σε κάποιες όμως διαθέτουμε πολύ χρόνο και τις επαναλαμβάνουμε συστηματικά, αυτές λέμε ότι αποτελούν το χόμπι μας. Μπορεί να είναι κάποιο άθλημα, κάποια τέχνη, κάποιο παιχνίδι, οτιδήποτε. Γιατί καταναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας σε αυτό;

Η απάντηση που δίνω είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις αφιερώνουμε χρόνο σε μια δημιουργική απασχόληση, γιατί μέσα από αυτή εκπαιδεύουμε το νου μας, τις δεξιότητές μας, το σώμα μας, την ικανότητα να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, την ικανότητα να συνεργαζόμαστε με τρίτους. Γενικά μας δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούμε δημιουργικά πάνω σε ένα σύνθετο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Πόσες δραστηριότητες χρειάζεται κάποιος για να επιτύχει τα παραπάνω; Ισχυρίζομαι ότι μία οφείλει να είναι αρκετή, αρκεί να εμβαθύνει σε αυτή όσο μπορεί. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα ομαδικό αγώνισμα π.χ. το μπάσκετ. Αν ένα παιδί γραφτεί σε μια ομάδα μπάσκετ και παρακολουθεί τις προπονήσεις τότε είναι βέβαιο ότι θα γυμνάσει το σώμα του, χωρίς να χρειάζεται να εμβαθύνει στη λογική του παιχνιδιού.

Αν του αρέσει τότε θα προχωρήσει παραπέρα και θα μάθει μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι παίκτες μέσα στο παιχνίδι π.χ. πώς να ντριμπλάρει, να κάνει σκριν και πικ εν ρολ, να πιβοτάρει, να μαρκάρει, να σουτάρει, να τρέχει με τη μπάλα, να κινείται χωρίς τη μπάλα, να πασάρει, να κάνει μπλοκ άουτ, να τοποθετείται σωστά για να δεχτεί πάσα ή για να πάρει ριμπάουντ και χίλια δυο άλλα, τα οποία σίγουρα θα βελτιώσουν τις δεξιότητές του. Θα το βοηθήσουν να αποκτήσει καλύτερο προσανατολισμό, θα μάθει να χειρίζεται το σώμα του σε μια ηλικία που μεγαλώνει και ψηλώνει χρόνο με το χρόνο, θα εξασκήσει τα αντανακλαστικά του και σίγουρα θα μάθει να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του.

Προσωπικά έχω παρακολουθήσει προπονήσεις παιδικών ομάδων μπάσκετ και όλες οι παραπάνω τεχνικές που περιέγραψα, έλαμπαν δια της απουσίας τους στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών. Είναι ζήτημα αν ένα ή δύο στα είκοσι παιδιά είχαν αρχίσει να εμβαθύνουν στο μαγικό κόσμο του αθλήματος που λέγεται μπάσκετ. Τα περισσότερα κινούνταν άσκοπα μέσα στο γήπεδο κυνηγώντας συνεχώς τη μπάλα και όταν επιτέλους την έπαιρναν στα χέρια τους δεν ήξεραν τι να την κάνουν… Η ασχολία με το μπάσκετ γι’ αυτά τα παιδιά αποφέρει μόνο εκγύμναση, ενώ θα μπορούσε στον ίδιο χρόνο να προσφέρει τόσα πολλά περισσότερα!

Ας περάσουμε στο σκάκι που είναι και το θέμα της ιστοσελίδας. Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί δημοτικού ή γυμνασίου γράφεται σε ένα σκακιστικό σύλλογο, ή ξεκινά σκακιστικά μαθήματα στο σχολείο. Τι δίνει ένα παιχνίδι όπως το σκάκι σε αυτό το παιδί σε πρώτο επίπεδο, πριν την όποια εμβάθυνση; Η απάντηση είναι κοινή για όλα τα παιχνίδια. Δίνει την ευχαρίστηση της συμμετοχής σε μια ανταγωνιστική δραστηριότητα με συνομήλικους, μέσα από την οποία αναπτύσσεται η ικανότητα της επικοινωνίας με τους γύρω του. Είναι μια από τις βασικότερες διεργασίες κοινωνικοποίησης ενός νεαρού ατόμου.

Ας υποθέσουμε και πάλι ότι στο συγκεκριμένο παιδί αρέσει το σκάκι και θέλει να εμβαθύνει σε αυτό. Και πάλι το ποσοστό των παιδιών που εμβαθύνουν, σε σχέση με όσα παρακολουθούν σκακιστικά μαθήματα ως παθητικοί δέκτες, είναι πολύ μικρό της τάξης του 15%. Πολύ θα ήθελα να σας πω ότι το σκάκι γυμνάζει το σώμα, τότε θα γινόταν αμέσως πιο δημοφιλές. Δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε καθόλου διαφήμιση. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ή Εξημέρωσης όπως το πάρει κανείς). Το πρότυπο του ιδανικού άνδρα και της ιδανικής γυναίκας περιλαμβάνει ασυζητητί καλλίγραμμα, σφιχτοδεμένα σώματα.

Προσπερνώντας το σώμα θα επικεντρωθούμε στο νου. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι αποφάσεων, στρατηγικής και τακτικής. Σε κάθε κίνηση ο παίκτης καλείται να καταστρώσει σχέδιο σε μεγάλη κλίμακα (στρατηγική), σχέδιο σε μικρή κλίμακα (τακτική) και να επιλέξει μία κίνηση που εξυπηρετεί κατά προτίμηση και τα δύο (απόφαση). Το σκάκι δεν είναι παιχνίδι λογικής ή αν προτιμάτε η λογική που απαιτείται είναι τόσο περίπλοκη που δεν έχει πρακτική αξία. Προσωπικά θεωρώ ότι το σκάκι διαθέτει ελαφρώς χαοτική δομή και δεδομένου του πρακτικά άπειρου αριθμού θέσεων που μπορούν να προκύψουν, προσομοιάζει ένα χαοτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κίνηση μπορεί να έχει συνέπειες που προβλέπονται πολύ δύσκολα και σε μεγάλο βάθος κινήσεων. Το σκάκι είναι ευτυχώς ένα δύσκολο παιχνίδι, διαφορετικά θα είχε ήδη λυθεί με τη βοήθεια υπολογιστών.

Μιας και το άθλημά μας ειδικεύεται στις αποφάσεις, είναι λογικό να διαθέτει πολύ μεγάλη ποικιλία από τέτοιες. Σε μια συνηθισμένη παρτίδα οι δύο αντίπαλοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες.

Στην αρχή της παρτίδας, όπου ακόμα οι τοποθετήσεις κομματιών και πιονιών ακολουθούν γνωστά μοτίβα, καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τη μνήμη μας για να ανακαλέσουμε συγκεκριμένες κινήσεις και συνέχειες από βιβλία ανοιγμάτων που έχουμε διαβάσει (αξιοποίηση γνώσεων). Από αυτές επιλέγουμε αυτές που θεωρούμε ότι ταιριάζουν καλύτερα σε μας και λιγότερο στον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου (προσαρμογή σε υποκειμενικούς και ψυχολογικούς παράγοντες).

Στη συνέχεια και καθώς η πλοκή του παιχνιδιού μεγαλώνει και περνάμε στο μέσο της παρτίδας, καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουμε άμεσα εφαρμόσιμες γνώσεις. Πρέπει να συνδυάσουμε εμπειρία, εντυπωμένες εικόνες, αναλυτική και συνθετική ικανότητα, ικανότητα πρόβλεψης, ώστε να αποφασίσουμε για τις βέλτιστες κινήσεις και αυτό το κάνουμε σε κάθε κίνηση, δική μας και του αντιπάλου!

Καθώς το υλικό στη σκακιέρα ελαττώνεται έρχεται η σειρά του τελειώματος της παρτίδας, του φινάλε. Εδώ και πάλι χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό γνώσεων βασικών θέσεων, αλλά και αναλυτικής ικανότητας ώστε να τις προσαρμόσουμε στα μέτρα της δικής μας παρτίδας (αφαιρετική σκέψη). Συνήθως οι γνώσεις δεν έχουν τόσο άμεση εφαρμογή όπως το άνοιγμα, αλλά και η χαοτική συνιστώσα του παιχνιδιού που μεγιστοποιείται στο μέσο της παρτίδας, χάνει την κυριαρχία της όσο περισσότερα κομμάτια αποχωρούν από τη σκακιέρα.

Πόσο χρόνο έχουμε για να λάβουμε τις παραπάνω αποφάσεις; Αυτός είναι ακόμα ένας βασικός παράγοντας που εκτοξεύει την πολυπλοκότητα των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Προφανώς είναι διαφορετικό να αποφασίζεις έχοντας χρόνο της τάξεως των ωρών, των λεπτών ή των δευτερολέπτων.

Ακόμα σε κάθε κίνηση καλούμαστε να εκτιμήσουμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε τη θέση που έχει προκύψει στη σκακιέρα. Πρέπει να ισορροπούμε διαρκώς τη φυσιολογική αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση του σκακιστή, με τις ρεαλιστικές δυνατότητες που προσφέρει η θέση. Να επιλέγουμε την τολμηρή κίνηση όταν είναι δικαιολογημένη και να αποφεύγουμε τη ριψοκίνδυνη που βοηθά μόνο τον αντίπαλο. Να τα δίνουμε όλα για τη νίκη, αλλά να είμαστε έτοιμοι για υποχώρηση και σκληρή άμυνα. Να αρπάζουμε την ευκαιρία που μας δίνεται χωρίς να επιτρέπουμε στον αντίπαλο να πάρει ανάσα, αλλά να διαθέτουμε υπομονή και μεθοδικότητα κατά τη διάρκεια παρτίδας 6 ωρών. Να αφήνουμε τη φαντασία μας να μας οδηγήσει ενάντια σε όλους τους κανόνες, αλλά να διαθέτουμε σιδερένια πειθαρχία στον τρόπο σκέψης μας. Όλες αυτές τις συνθήκες τις συναντάμε σε μια απλή Κυριακάτικη παρτίδα!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Συνήθως πριν από μια παρτίδα γνωρίζουμε τον αντίπαλό μας και διαθέτουμε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την επερχόμενη μάχη. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσουμε τι άνοιγμα θα παίξουμε. Αν η ισοπαλία είναι επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν θα επιδιώξουμε ανοικτή ή κλειστή θέση. Το στάδιο αυτό σε επίπεδο κορυφής έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Πρόκειται για μια μικρογραφία σχεδιασμού όπως συναντάται σε σύγχρονες επιχειρήσεις.

Το σκάκι όμως δεν είναι μόνο ατομικό αγώνισμα, στην Ελλάδα τουλάχιστον τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι διασυλλογικές διοργανώσεις. Προσωπικά μάλιστα τις θεωρώ πιο ενδιαφέρουσες γιατί συνδυάζουν την πολυπλοκότητα του ατομικού αθλήματος, όπως περιγράφηκε παραπάνω, με αυτή του ομαδικού. Το ομαδικό σκάκι δεν είναι απλά το σύνολο επιμέρους ατομικών αναμετρήσεων, κάθε ομάδα είναι ζωντανός οργανισμός με τις δικές της απαιτήσεις από τα μέλη της, τους παίκτες. Στις διασυλλογικές διοργανώσεις κάθε συμμετέχων προσπαθεί να εξυπηρετήσει το καλό του συνόλου. Είναι προφανές ότι το καλό του κάθε μέλους ξεχωριστά εξυπηρετεί σε γενικές γραμμές και το καλό του συνόλου. Το βασικότερο όφελος από τα ομαδικά πρωταθλήματα είναι η χαλιναγώγηση του «εγώ» του σκακιστή. Μια νοοτροπία στηριγμένη στο «νίκη ή τίποτα» δεν έχει θέση σε μια ομάδα.

Το σκάκι όμως δεν είναι μόνο οι παρτίδες, πριν και πρώτα από αυτές έχει προηγηθεί η προπόνηση. Στην προπόνηση τα παιδιά αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις μέσα από συνδυασμό θεωρίας και ασκήσεων. Όπως ακριβώς γίνεται και σε κάθε μάθημα στο σχολείο. Σημαντικό μέρος της προπόνησης αναλώνεται στην επίλυση θέσεων από παρτίδες, με σκοπό τα παιδιά να αποκτήσουν χρήσιμες εμπειρίες σε συνθήκες παρτίδας. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργείται η μεθοδικότητα και η αλληλουχία θεωρία – ασκήσεις – πράξη, που θα τους χρησιμεύσει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ένα άλλο κομμάτι της προπόνησης αποτελεί η ανάλυση θέσεων και παρτίδων με σκοπό την αναζήτηση της «αλήθειας, χωρίς τους περιορισμούς της πρακτικής παρτίδας. Αυτή τη φορά δεν μας περιορίζει ο χρόνος και πολλές φορές επιτρέπεται να μετακινούμε τα κομμάτια για να δούμε καθαρότερα τις μελλοντικές θέσεις. Η αναζήτηση της «απόλυτης αλήθειας» σε μια θέση σε αντίθεση με την πρακτική παρτίδα, αποτελεί μια εισαγωγή για τα παιδιά στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμες. Ένα πολύ χρήσιμο εφόδιο για το μέλλον! Η ανάλυση μάλιστα μιας θέσης μπορεί να έχει και μερικά απροσδόκητα αποτελέσματα. Ο νικητής μιας παρτίδας μπορεί να έχει διαπράξει πολύ σοβαρά λάθη! Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν ότι κανείς δεν διαθέτει το αλάθητο και ότι μπορούν να κρίνουν και να αμφισβητούν τα πάντα, εφόσον εργαστούν για να παράγουν αποδείξεις.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω και κάποια δευτερεύοντα θέματα όπως η εξάσκηση των ελληνικών και των αγγλικών με τη βοήθεια του σκακιστικού βιβλίου. Επίσης η επαφή με τους υπολογιστές με σκοπό να εκμεταλλευτούμε το ατελείωτο προπονητικό υλικό που έχει εκδοθεί σε μορφή λογισμικού.

Κάθε δημιουργική ασχολία που επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο σε αυτή και να εμβαθύνουμε στα μυστικά της, έχει θετική επίδραση στις ικανότητές μας. Αν θεωρείτε ότι εσείς ή τα παιδιά σας έχετε τις ικανότητες του Σούπερμαν, μπορείτε να δοκιμάσετε 5-6 ασχολίες ταυτόχρονα. Αν δυσκολεύεστε να εμβαθύνετε στο νόημα κάποιας από αυτές ή βαριέστε αφόρητα να ασχοληθείτε μαζί της, έχει έρθει ο καιρός να την αποχαιρετίσετε. Κρατήστε αυτές τις δραστηριότητες που σας γοητεύουν και βυθιστείτε στα μυστικά τους, μην ξεγελιέστε από τις εύκολες λύσεις και τις δικαιολογίες. Όλες οι ασχολίες θέλουν κόπο και προσπάθεια για να αποδώσουν τα μέγιστα. Σίγουρα χρειάζεται ταλέντο, αλλά αλίμονο αν περιμένουμε με ενασχόληση της τάξης 2 ωρών την εβδομάδα να καταφέρουμε κάτι. Και ο πιο ταλαντούχος σκακιστής δουλεύει δεκάδες ώρες εβδομαδιαία πάνω στο χόμπι του, το ίδιο ισχύει για όλους τους αθλητές, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες. Το ίδιο ισχύει για εσάς και το παιδί σας…

Γιάννης Κατσίρης

Tse – 20:15

Tags:

Νίκη του Ανάντ στην 2η παρτίδα !

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Βίσι  Ανάντ πήρε την εκδίκησή του σήμερα , επικρατώντας του επίδοξου διαδόχου του Βέσελιν Τοπάλοβ.

Σε μια περίπλοκη στρατηγική θέση ο Ανάντ πίεσε τον αντίπαλο του ο οποίος χάνοντας την υπομονή του έκανε κάποιες ανακρίβειες δίνοντας στον Ινδό σκακιστή το πλεονέκτημα και τελικά τη νίκη.

Η 3η παρτίδα θα διεξαχθεί την Τρίτη 27 Απριλίου στις 15.00.


Ανάλυση της παρτίδας απο τον G.M. Στράτο Γρίβα

Ανάλυση της παρτίδας στο Suzan Polgar chess.blogspot


Tse – 21:55

Tags: , ,

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον Τοπάλοβ!

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για τον Τοπάλοβ, αφού στην πρώτη παρτίδα κέρδισε πολύ εύκολα τον Ινδό παγκόσμιο πρωταθλητή.

Η κίνηση του Ανάντ 23…Ρζ7;; ήταν σοβαρό λάθος που ο Τοπάλοβ εκμεταλλεύθηκε άψογα με την όμορφη θυσία 24.Ιζ6!!

Η παρτίδα κράτησε μόλις δυο ώρες με τον Τοπάλοβ να παίζει πολύ γρήγορα τις κινήσεις του, ενδεικτικό της άψογης προετοιμασίας του.


Play chess online

Ανάλυση της παρτίδας απο τον G.M. Στράτο Γρίβα

Tse – 9:20

Tags:

Ανάντ ή Τοπάλοβ ;

Το Σάββατο 24 Απριλίου ξεκινάει η μάχη για το παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταξύ των δυο σούπερ- γκραντμέτρ Βίσι Ανάντ και Βέσελιν Τοπάλοβ.

Η διοργάνωση διεξάγεται στην Σόφια στο πανέμορφο μέγαρο στρατιωτικών της Βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων ετών , καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Το στιλ των δυο παιχτών είναι ένας καλός οιωνός για το τι θα δούμε στην Σόφια, προμηνύονται συναρπαστικές και περίπλοκες παρτίδες, αφού και οι δυο ανταγωνιστές είναι λάτρεις του επιθετικού παιχνιδιού.

Ο Τοπάλοβ μετά την κλήρωση που έγινε θα είναι λευκός στην πρώτη παρτίδα τους μάτς το Σάββατο.

Παρτίδα 1, 24.04.2010 – ώρα έναρξης 17:00

Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Παρτίδα 2, 25.04.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέσελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 3, 27.04.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Παρτίδα 4, 28.04.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέσελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 5, 30.04.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Παρτίδα 6, 01.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέσελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 7, 03.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέζελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 8, 04.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Παρτίδα 9, 06.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέσελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 10, 07.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Παρτίδα 11, 09.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βισβανάθαν Ανάντ – Βέσελιν Τοπάλοβ

Παρτίδα 12, 11.05.2010 – ώρα έναρξης 15:00
Βέσελιν Τοπάλοβ – Βισβανάθαν Ανάντ

Αναμετάδοση των παρτίδων , αναταποκρίσεις , φωτογραφίες , βίντεο στις ακόλουθες διευθύνσεις :

Anand – Topalov.com chessvibes chess.co.uk chessbomb chessbase

Tse – 8:30

Tags: , ,

Επιτυχίες του Ν.Ο.Κ. στα ατομικά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π 2010

Στο Ναύπλιο το τριήμερο 9-11 Απριλίου διεξήχθησαν τα ατομικά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων  Ε.Σ.Σ.ΠΕ.Π 2010.

Η πρώτη θέση σε κάθε κατηγορία δίνει το δικαίωμα στον σκακιστή ή σκακίστρια που πρώτευσε στην κατηγορία του να συμμετάσχει στα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα με μειωμένο κόστος.

Ο Ναυτικός όμιλος Καλαμάτας συμμετείχε στους αγώνες με ακόλουθους αθλητές και αθλήτριες : Διασάκο Σπύρο, Δημόπουλο Κάρολο, Μουτζούρη Ιάσονα, Βλαχάκη Νίκο, Αγγελακάκη Δημήτρη, Κλαμπατσέα Χρήστο, Λούκα Δημήτρη, Μπακή Απόλλωνα, Σοφρωνά Ανδρέα, Παπαδόπουλο Σπύρο. Κλημεντίδη Κωνσταντίνο, Λιάκο Χρήστο, Φιλοπούλου Αγγελική, Τσιβελεκίδη Βασιλική, Φράγκου Μαρία και Λούκα Μαριάνθη.

Η συγκομιδή πρώτων θέσεων και μεταλλίων ήταν εντυπωσιακή με  τελικό απολογισμό 7 πρώτες θέσεις στις συνολικά 10 κατηγορίες και άλλα 7 μετάλλια από αθλητές του Ν.Ο.Κ.  που βρέθηκαν στην πρώτη τριάδα της κατηγορίας τους.

Τα παιδιά του Ναυτικού Ομίλου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τις επιτυχίες τους και ιδιαίτερα για την αθλητική συμπεριφορά τους,  από την οποία πρέπει να παραδειγματιστούν γονείς και διαιτητές.

Tse – 20:00

Tags:

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !