Ειλικρινά δεν μπορούσα να σκεφτώ τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω την φετινή κατάσταση του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής. Έχουν αποτυπωθεί τόσο δυνατές εικόνες στο μυαλό μου, από την απερίγραπτη συμπεριφορά σκακιστών, διαιτητών και παραγόντων, που οποιοδήποτε σχόλιο μου φαινόταν περιττό. Ο λόγος που αποφάσισα τελικά να εκφράσω τις απόψεις μου, είναι η μεγάλη πίκρα και αγανάκτηση για την σημερινή εικόνα του  ελληνικού σκακιστικού κόσμου.

Όλα αυτά τα χρόνια που συμμετάσχω στα διασυλλογικά πρωταθλήματα έχω αντιμετωπίσει  αστείες και εκνευριστικές συμπεριφορές , τις οποίες στο τέλος τις θεωρούσα σαν μερικές από τις ιδιαιτερότητες του σκακιστικού χώρου.

Φαίνεται όμως πως το φετινό πρωτάθλημα είχε να παρουσιάσει πολλές δυνατές καινοτομίες.

Στον ευαίσθητο κλάδο της διαιτησίας είχαμε διαιτητές που έπαιζαν με τα κινητά τους, διαιτητές που έχοντας την καλή διάθεση να τηρήσουν το γράμμα του νόμου, έδιωχναν παίχτες που οι παρτίδες τους ήταν σε εξέλιξη, διαιτητές κοινωνικότατους και λαλίστατους που συζητούσαν με τον καθένα, άνθρωποι που δεν είχαν την ελάχιστη πυγμή και δύναμη  να επιβάλλουν τα αυτονόητα. Υπάρχουν άτομα ικανά στον χώρο της διαιτησίας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά απουσίαζαν, γιατί; Εξάλλου στο πρωτάθλημα που αποτελεί την βιτρίνα του ελληνικού σκακιού, θέλουμε τους καλύτερους σε κάθε τομέα και όχι επαγγελματίες τουρίστες.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του τουρνουά, σημειώθηκαν πρωτοφανή περιστατικά.

Προπηλακισμοί σκακιστών και διαιτητών, προσυμφωνημένα αποτελέσματα και ισοπέδωση κάθε αθλητικού ιδεώδους αισχρολογίες και απειλές ιδιαίτερα πρωτότυπες και μάλιστα μερικές από αυτές εις βάρος παιδιών. Φυσικά οι καρεκλοκένταυροι της Ε.Σ.Ο έλαμψαν δια της απουσίας τους έστω και αν μερικοί ήταν παρόντες στον χώρο των αγώνων, αλλά μην υπερβάλλουμε ας έχουμε απαιτήσεις μόνο από τους ικανούς. Σημειώθηκαν καυγάδες μεταξύ συμπαιχτών, προπονητής να μιλάει με ιδιαίτερα  άσχημο τρόπο σε παιδιά και άλλες μικροπρεπείς συμπεριφορές που δεν θα καταλάβω ποτέ σε τι αποσκοπούσαν. Στον μικρόκοσμο του ελληνικού σκακιού αποτυπώθηκε όλο το μεγαλείο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας η έλλειψη παιδείας σε συνδυασμό με την κουτοπονηριά  ένα  αηδιαστικό μίγμα προφανώς.

Οι μεγάλοι χαμένοι από αυτή την ιστορία είναι σίγουρα οι νεαροί σκακιστές και σκακίστριες. Φανταστείτε με πόσο αγωνία θα περίμενε ένα μικρό παιδί να αντικρίσει όλους αυτούς τους μεγάλους παίχτες που έλαβαν μέρος στους αγώνες, επιτέλους θα δει  από κοντά  κάποια από τα  πρότυπα του στο σκάκι, θα τους μιμηθεί, θα τους θαυμάσει,  μόνο μια εικόνα τους μπορεί να του δώσει μια μεγάλη ώθηση, να αγαπήσει περισσότερο το παιχνίδι και τον σκακιστικό χώρο. Κάποιοι  κύριοι δυστυχώς, καταστρέφουν καθετί όμορφο που έχει το σκάκι και απομακρύνουν με τον πιο αισχρό τρόπο τα παιδιά από την μαγεία του παιχνιδιού. Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, έξυπνοι και ικανότατοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να αλλάξουν πολλά πράγματα στο ελληνικό σκάκι υπάρχουν, όμως αμφιβάλλω αν έχουν το κουράγιο να πολεμήσουν κάποια ανδρείκελα που μολύνουν το χώρο.

Στο διαδίκτυο διάβασα πολλές απόψεις για το πρωτάθλημα Α΄ εθνικής, όμως με πολύ λίγους θα συμφωνήσω και συγκεκριμένα με αυτούς που συνειδητοποίησαν το κακό που κάνουμε στα παιδιά. Ας μην ρίχνουμε στάχτη ο ένας στα μάτια του άλλου, όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την εικόνα που αντικρίσαμε στην Χαλκιδική, άλλοι γιατί εκμεταλλεύονται πρόσωπα και καταστάσεις, μερικοί γιατί συντηρούν ασυναίσθητα την ανεπαρκή Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, άλλοι πάλι γιατί απλά αδιαφορούν για τα πάντα. Ίσως είναι  πεσιμιστικά τα παραπάνω σχόλια, αλλά σας διαβεβαιώνω δεν μπόρεσα να διακρίνω κάτι αισιόδοξο σε αυτό το πρωτάθλημα, όπως να ΄χει εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι, καλούς αγώνες στους μικρούς αθλητές και ελπίζω κάποια στιγμή να μπούμε στον σωστό δρόμο.

Τσεκούρας Θοδωρής

Δημοσιεύθηκε απο Tse στις 01:56