Αθήνα, 17.05.2011

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίαση της 15.05.2011 συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα.

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα 2 πρακτικά συνεδριάσεων του ΔΣ της 29.03.2011.
2. Δεν εγκρίθηκε το αίτημα του σωματείου Σκακιστική Ακαδημία Λαμίας για εγγραφή στην ΕΣΟ, καθώς το καταστατικό του χρήζει εναρμόνισης με άρθρα του αθλητικού νόμου όπως ισχύει. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΟ άρθρο 4 παρ. V, δεν έχει υποβληθεί με την αίτηση (ούτε και μέχρι και σήμερα) το εφ΄ άπαξ δικαίωμα εγγραφής νέου σωματείου, που με την από 22.12.2001 απόφασή του το ΔΣ της ΕΣΟ καθόρισε στο ποσό των 100 € .

3. Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις μεταγραφής των Παρνασσά Γεώργιου από ΜΣ Μεγαλόπολης στον ΣΣ Σύρου (περ. β) και Ιμπριάλου Ματθαίου από ΜΣ Γκύζη στον ΣΟ Χαλανδρίου (περ. α).

4. Το ΔΣ συζήτησε επιστολές του ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία και μελών του ΦΟΝΗ.  Υποδεικνύει στο σωματείο να εναρμονίσει το καταστατικό του σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο όπως ισχύει και όπως σχετικά έχει ζητήσει από τον ΦΟΝΗ η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Απευθύνει έκκληση και σύσταση προς τις δύο πλευρές, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθούν ομαλά τα μεταξύ τους προβλήματα και  να σταματήσει η δυσφήμιση του σκακιού στην τοπική κοινωνία, στη ΓΓΑ και στους φορείς που στηρίζουν την ανάπτυξή του.  Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΟ προτρέπει τα δύο μέρη να συμμετέχουν σε κοινή συνάντηση με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και να συζητηθούν τα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει την αντιπαράθεση.

5. Έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Καλοσκάμπη για παραμονή του κ. Μαριάνοβιτς στα προπονητικά κλιμάκια και τους μήνες από Μάιο μέχρι και Αύγουστο.  Η σύνθεση του κλιμακίου του θα περιλαμβάνει τους αθλητές Αναστάσιο Παυλίδη, Κατερίνα Παυλίδου, Ελισάβετ Παπαθανασίου, Σωτήρη Μαλικέντζο και Ευγένιο Ιωαννίδη.

6. Επικυρώθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 12.04.2011 για ανάθεση των διοργανώσεων: τελική φάση πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων 8-16 ετών, final four πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου και τελική φάση πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας 2011. Οι προαναφερόμενες διοργανώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ερέτρια Ευβοίας με συνδιοργανωτή τη Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς». Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι αντίστοιχες προκηρύξεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ για τα νεανικά και την Α΄ εθνική κατηγορία. Η προκήρυξη για την τελική φάση (final four) του πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

7. Τα μπαράζ μεταξύ των κυπελλούχων των ενώσεων και τοπικών επιτροπών θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη στις προγραμματισμένες ημερομηνίες 12/6 και 19/6/2011 και στις έδρες των σωματείων που κληρώθηκαν ν΄ αγωνιστούν με τα λευκά (λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα). Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως εξής:

Κυριακή 12/6: ΣΟ Ικαρίας – ΠΣ Περιστερίου (2), Σκακ. Ακαδ. Κορινθίας «Αργοναύτης» – ΣΟ Πατρών (3) και Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών – Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας (4) (κλήρωση 15/5/2011). Η Ένωση Σκακιστών Άμφισσας προκρίνεται στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα αφού δεν ανακηρύχθηκε κυπελλούχος στην ΤΕΣΣΘ, καθώς δεν διοργανώθηκαν αντίστοιχοι αγώνες.

Κυριακή 19/6: Σκακ. Ακαδ. Θεσσαλονίκης «Ο Γαλαξίας» – Κυπελλούχος ΕΣΣΚ, Ένωση Σκακιστών Άμφισσας – νικητής (3), νικητής (2) – Κυπελλούχος ΕΣΣΑΜΘ και νικητής (4) – Κυπελλούχος ΕΣΣΝΑ (κλήρωση 22/01/2011)

Μετά από κοινή συμφωνία των αντίπαλων ομάδων μπορεί να γίνει αλλαγή του τόπου ή και της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα με την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζει το συνολικό πρόγραμμα των μπαράζ.

8. Το ΔΣ ενέκρινε το αίτημα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ για ένταξη υπό την αιγίδα της ΕΣΟ της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σκακιού Τυφλών Νέων 2011 και του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Σκακιού Τυφλών 2011, Ρόδος 28/8 – 16/9/2011.

9. Έγινε ενημέρωση και παρουσιάστηκε η έκθεση του παρατηρητή της ομοσπονδίας για τα φετινά πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα. Γενική διαπίστωση ήταν ότι έγινε μια πολύ καλή διοργάνωση και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν λύθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με μέριμνα των συνδιοργανωτών. Παρουσιάστηκε η μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας παίδων μέχρι 16 ετών που κατάκτησε την 1η θέση στο βαλκανικό ομαδικό πρωτάθλημα στη Σερβία.

10. Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Τίτλων και Αξιολόγησης της ομοσπονδίας και σύμφωνα με το άρθρο 4.29 του Κανονισμού Τίτλων και Αξιολόγησης που προβλέπει ότι αξιολογούνται όλοι οι αγώνες «που έχουν την έγκριση της ΕΣΟ», αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μην αξιολογηθούν από την ΕΣΟ οι μη εγκεκριμένοι αγώνες που διοργανώθηκαν από το σωματείο Ένωση Σκακιστών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (ΕΣΣΚΕ) που δεν είναι αναγνωρισμένο από την ομοσπονδία.

11. Έγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω μεταβάσεις (χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ) για συμμετοχή σε δ.τ. στο εξωτερικό: Κ. Κοκόλιας, Ελ. Στούμπου, Π. Βαλντέν, Γ. Νικολάου, Ηλ. Μουρελάτος, Μιχ. Αθανασιάδης στο Μαυροβούνιο 16-24/4, Μ. Μακροπούλου στην Ιταλία 11-19/6, Στ. Χαλκιάς στο Las Vegas Open 9-12/6 και New York Open 17-21/6.

12. Εγκρίθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο και Διαγωνισμό Λύσης στην Ιταλία (20-27/8/2011) και για τη διοργάνωση του 10ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λύσης Προβλημάτων σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

13. Η Επιτροπή που είχε οριστεί από το ΔΣ για τη διαμόρφωση πρότασης για τα ομαδικά πρωταθλήματα, ολοκλήρωσε το έργο της με την κατάθεση 2 προτάσεων. Αποφασίστηκε η αποστολή των προτάσεων αυτών στις ενώσεις και τοπικές επιτροπές με την παράκληση να ενημερωθούν σχετικά τα σωματεία της περιοχής τους. Το θέμα των ομαδικών πρωταθλημάτων θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ στην Ερέτρια κατά τη διάρκεια του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής (3-8/7/2011).

 

Tse – 15:20